Mehmet ÇİL/DATÇA (Muğla), () - MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde dün geceden itibaren aralıklarla etkili olan, bugün de gün boyu süren lodos, hayatı olumsuz etkiledi. Saatteki hızı 70 kilometreye kadar ulaşan lodos, açıkta demirli 4 balıkçı teknesini batırdı.
Datça'da gece başlayarak gün boyu etkili olan lodos, denizcilere korkulu anlar yaşattı. Hızı saatte 70 kilometreye kadar yükselen lodos, özellikle limana yatlarını demirleyen yatçılar arasında korku yarattı. Limanın, açık olan bölümünde bağlı olan yatlar, daha güvenli alanlara çekildi. Yatların bağlandığı tahta iskeleler, kıyıyı döven dalgalardan zarar gördü. Kumluk Plajı ve çevresinde bağlı bulunan küçük tekneler, fırtınadan oldukça olumsuz etkilendi. Açığa bağlanan bazı teknelerin halatları koptu. Açıkta çapa sürüyen dört balıkçı teknesi, su alıp battı. Bazı tekneler, çekiciler yardımıyla denizden çıkarıldı. Teknelerini kıyıya çekemeyenler ise nöbet tutarak, limandan ayrılmadı. Teknelerin birbirlerine çarpmaları sonucu, bazı teknelerde ise hasar oluştu.
Kumluk Plajı yakınında bağlı bulunan üç metrelik lastik bot, yanında bağlı bulunan bir teknenin çarpması sonucu batmaya başladı. Sahibinin canını hiçe sayıp, azgın dalgalara rağmen suya girerek botunu karaya çekmesi yürek hoplattı. Bot kıyıya çekilirken, bot sahibini herhangi bir şey olmaması teselli oldu.
Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Akif Fidan, balıkçı barınağı statüsündeki Datça Limanı'nda her lodosta aynı görüntülerin yaşandığını belirterek, 1968 yılında yapılan ve artık ihtiyaca cevap vermeyen limanın, uzatılacak bir mendirek ile güney doğudan esen rüzgarlara kapalı hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

FOTOĞRAFLI