Doç. Dr. Alper Ata, kanser konusunda internette büyük bir bilgi kirliliği olduğuna dikkat çekerek “Hastalar ve yakınları yanlışlara yönlendiriliyor” dedi.
Tarsus Şelale Soroptimist Kulübü ve Medical Park Tarsus Hastanesi işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “Kadın ve Kanser” konulu sağlık söyleşisi düzenlendi. Söyleşiye Medical Park Tarsus Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mahmut Güden katıldı. Doç. Dr. Alper Ata, interneti en büyük düşmanları olarak gösterdiği konuşmasında “Hastalar ve yakınları yanlışlara yönlendiriliyor” dedi.
ÖNEMLİ OLAN TAZELİK
Tıbbi ve bilimsel olmayan pek çok şeyin, internette olduğu için değer kazandığını kaydeden Doç. Dr. Ata, “Tabii ki teknolojiye, internete karşı değiliz ama insanları yanlış şeyler yapmaya sevk etmesi ve bilgi kirliliği yaratmasını sıkıntılı görüyoruz” şeklinde konuştu. İnternette özellikle ‘tüketilmesi halinde kanserden korunulacağı’ iddia edilen yiyecek listelerinin ilgi çektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ata, “Oysa ne yediğimizin çok önemi yok. Önemli olan, yiyeceklerin tazeliği, temizliği, uygun koşullarda pişirilip saklanması, tencerede pişirilmesi” diye konuştu. Doç. Dr. Ata, kanser hastalığının nedenlerini ise genetik kodlama bozuklukları, sigara, alkol, bakteriler, virüsler ve hava kirliliği olarak sıraladı.
40 YAŞINDAN SONRA DİKKAT
Tarsus Belediye Nikah Salonu’nda düzenlenen ve Şelale Soroptimist Kulübü Başkanı Ünzüle Küçüköner’in de bir konuşma yaptığı söyleşide Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan da meme kanseri hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Karakan, “Meme kanserinden değil, meme kanserinin tanısının geç konulmasından korkmak gerekir. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir.Yaş ilerledikçe meme kanseri görülme oranı artmaktadır. Bu nedenle 40 yaşından sonra meme kanserinin erken tanısı için yıllık mamografi çektirilmesi, doctor kontrolü ve aylık kendi kendini muayene yöntemlerini öğrenip uygulamak gerekir” dedi.
DÜZENLİ TARAMA YAPILMALI
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut Güden ise söyleşideki konuşmasında kadın kanserlerini (üreme organları kanserleri ve meme kanserlerini) anlattı. Üreme organı kanserlerinden en sık görülen dış genital organ kanserleri, rahim ağzı kanserleri, rahim ve yumurtalık kanserleri hakkında bilgi veren Op. Dr. Güden, risk faktörleri ve korunma yöntemlerine değinirken, özellikle belirli aralıklarla taramalar yapılması önerdi. Söyleşiye Tarsus İlçe Sağlık Müdürü Dr. Füsun Kaleli,Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Aksoy, Medical Park Tarsus Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hakan Bahçeci, hekimler ve soroptimistler de katıldı.