Anadolu Üniversitesi TRT işbirliğiyle yayın hayatına başlayan ve bu yıl 4. yaşını kutlayan TRT Okul’da, yepyeni programlar 2015 Mart ayından itibaren izleyici ile buluşuyor.
Söz konusu projeler, İletişimden Sorumlu Rektör Danışmanı ve Açıköğretim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Barış Kılınç’ın Genel Yayın Yönetmenliğinde ve Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kıray’ın koordinatörlüğünde gerçekleştiriliyor. Açıköğretim Sistemi’nin ders programları üzerine yürütülen çalışmalar, derslerin televizyon tekniğine uygun olarak öğretim tasarımı ile yeniden düzenlenerek hazırlanmasını içeriyor. Ayrıca, hazırlanan kültür-sanat programlarıyla da Anadolu Üniversitesi’nin kurumsal yeteneklerinin izleyiciye aktarılması amaçlanıyor.
“MİRAS”
“Miras”, müzik tarihimize ışık tutmayı amaçlayan, izleyenleri Klasik Türk Müziği’nin renkli ve zengin dünyasına davet eden bir müzik ve sohbet programı. Yrd. Doç. Dr. Barış Kılınç’ın yapımcısı olduğu programın yönetmenliğini ise İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Ufuk Eriş üstleniyor. Her bölümünde, farklı bir konu ve konuğun olduğu 13 bölümden oluşan programda; güfte ve beste ilişkisinden unutulmuş makamlara, cami müziğinden divan edebiyatı ile müziğin ilişkisine, Anadolu evliyalarından Mevlevi bestekârlara kadar birçok konuya yer veriliyor. Programın sunuculuğunu ve eserlerin icrasını Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Burhan Kul gerçekleştiriyor.
“ANADOLU KORİDORU”
“Anadolu Koridoru” adlı program, Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan çeşitli bölümleri kapsıyor. 13 bölümlük programın amacı, ülkemizde sivil havacılığın gereksinimi olan nitelikli insan gücünü, kuleden hangarlara kadar yetiştiren ve alanında tek okul olan Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ni üniversite adayı gençlere ve ailelerine tanıtmak. Programın yönetmenliğini TV Yapım Merkezi yönetmenlerinden Yrd. Doç. Dr. Gülfem Gürses gerçekleştiriyor.
“ANADOLU HABER’DEN”
“Anadolu Haber’den”, Anadolu Üniversitesi kurumsal iletişim gazetesi Anadolu Haber’de yayımlanan özel haberlerden seçilen ve her hafta bir tanesinin konu edildiği bir haber-aktüalite programı. Program, içerikle ilgili konukların stüdyoda ağırlandığı, 13 bölümden oluşuyor. Her aşamasında öğrencilerin görev aldığı programda, yine üniversite haber merkezinde çalışan öğrencilerin hazırladığı, sıhhat eczanesi, ışık kirliliği, yenilenebilir enerji, büyüyen şehirlerde küçülen evler, otizm, oryantring, güneş arabası, teknolojinin hayatımıza nasıl nüfuz ettiği, bisiklet tutkusu, gastronomi, Türkiye’nin ilk Çağdaş Seramik Açık Hava Müzesi gibi haber konuları ele alınıyor. Programının danışmanlığını ve yönetmenliğini Anadolu Üniversitesi Haber Merkezi Koordinatörü Uzman Elif Pınar Kılınç, Gazete ve Dergi Koordinatörü Arş. Gör. Sibel Kurt ve Sosyal Medya Koordinatörü Uzman Hande Kaynar üstleniyor.
“ZAMANIN TADI”
“Zamanın Tadı”, TV Yapım Merkezi yönetmenlerinden Levent Çelikkaya tarafından hazırlanan, bireyin ve toplumun serbest zamanlarını daha verimli bir şekilde kullanmaları konusunda bilişsel ve davranışsal farkındalığın ortaya çıkmasını amaçlayan bir kültür-sanat programı. 10 bölümden oluşan programın her bölümünde, bir kişi hikâyesiyle beraber rekreasyon alanından uzman kişilerin görüşlerine yer veriliyor.
“KARİKATÜRÜN ABC’Sİ”
“Karikatürün ABC’si” adlı kültür-sanat programı ise, 10 bölümlük yeni konusuyla TRT Okul izleyicisiyle buluşan programlar arasında. Levent Çelikkaya’nın yönetmenliğini üstlendiği, İranlı karikatürist ve öğretmen Rahim Baghale Asghari’nin sunuculuğunu yaptığı programda, öğrencilerin de aktif katılımıyla suluboya karikatür teknikleri kendi uygulamalarıyla anlatılıyor.
“SIRA BİZDE”
“Sıra Bizde”, 2 ile 6 dakika arasında bölümlerden oluşan bir eğitim programı. Sesli grafiksel sunumlara ve video görüntülere yer verilen programı, TV Yapım Merkezi yönetmenlerinden Genco Metin gerçekleştiriyor. Şimdilik İşletme ve İktisat Fakülteleri derslerine yönelik örnek soru çözümlerinin işlendiği programın, diğer bölüm ve dersleri de kapsayacak şekilde devamının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Üniversiteden yapılan açıklamada, Açıköğretim ve Uzaktan Eğitim sistemindeki öğrencilere yönelik hazırlanan “Sıkça Sorulan Sorular” ve 2014 yılı güz döneminde başlayan “Sınava Doğru” adlı televizyon programlarının da, canlı olarak yayınlanmaya devam ettiği belirtildi. “Sıkça Sorulan Sorular” programının yönetmenliğini TV Yapım Merkezi yönetmenlerinden Selma Bayraktar Ayberkli’nin, “Sınava Doğru” programının yönetmenliğini ise Gökhan Evecen, Samet Karabacak, Efgan Kaçar ve Selma Bayraktar Ayberkli’nin üstlendiği bildirildi.
AÖF İÇİN TANITIM FİLMİ HAZIRLANIYOR
“Kısa bir süre içinde tamamlanan televizyon programlarına ek olarak Yrd. Doç. Dr. Kılınç’ın danışmanlığında, Medya Merkezi ile TV Yapım Merkezi tarafından hazırlanan ve Serkan Yüksel’in yönetmenliğini üstlendiği Anadolu Üniversitesi Tanıtım Filmi de büyük beğeni topluyor” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu günlerde ise Açıköğretim Fakültesi Tanıtım Filminin hazırlıkları bütün hızıyla devam ediyor. Açıköğretim Sistemi ders programlarının öğretim tasarımları, Açıköğretim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr. Grv. Dr. İlker Usta danışmanlığında ve üniversitemiz öğretim elemanlarının değerli katkılarıyla yeni yayın dönemlerinde öğrencilerin hizmetine sunulmak üzere yeniden gözden geçirilirken, üniversitemizin yeteneklerinin tanıtıldığı diğer kültür-sanat ve eğitim programlarının da yapım süreci devam ediyor. Bütün bu çalışmalar, Anadolu Üniversitesi’nin kurumsal iletişim faaliyetlerinin yürütüldüğü İletişimden Sorumlu Rektör Danışmanlığı’na bağlı olarak çalışan Medya Merkezi ve TV Yapım Merkezi işbirliğiyle bütünleşik bir yapıda sürdürülüyor.”