Gaziantep Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, yabancı araçlara Geçici Trafik Belgesi ve Tescil Plakası verilmesi işlemlerinin 2 Haziran 2015 tarihine kadar uzatıldığı açıklandı.
Gaziantep Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 51/A maddesi gereği, ülkelerindeki olağanüstü haller nedeniyle 03.04.2015 tarihinden önce Ülkemize giriş yapan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkemize getirdikleri araçlarına, 30 gün içerisinde (5 Mayıs 2015 tarihine kadar) trafik tescil birimlerine müracaat etmek suretiyle Geçici Trafik Belgesi ve Tescil Plakası (SAA 001’den SZZ 999’a kadar olan üçlü harf üçlü rakam grubu plakalar) alma imkanı getirilmiştir. Bu kapsamda Gaziantep genelinde toplam 305 Suriye plakalı araca Geçici Trafik Belgesi ve Tescil Plakaları verilmiştir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan ve 15.05.2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan düzenleme ile 03 Nisan 2015 tarihinden önce ülkemize giriş yapan Suriyeli yabancılara ait araçlara Geçici Trafik Belgesi ve Tescil Plakası verilmesi işlemleri 2 Haziran 2015 tarihine kadar uzatılmıştır. Yabancı Tanıtma Belgesi veya Geçici Koruma Kimlik Belgesi bulunan Suriye vatandaşlarına ait araçlara aşağıda belirtilen belgeleri hazırlamaları şartıyla Geçici Trafik Belgesi ve Tescil Plakası verilmeye devam edilecektir. Belirtilen süre sonunda Geçici Trafik Belgesi ve Tescil Plakası olmayan araçların trafikte kullanılmasına izin verilmeyecek olup, trafikten men edilecektir” denildi.
Açıklamada ayrıca müracaatta istenecek belgeleri şöyle belirtildi:
“Araç sahibi veya kanuni vekilinin dilekçesi,
Araç sahibinin yabancı tanıtma belgesinin veya geçici koruma kimlik belgesinin aslı veya noter tasdikli örneği,
Suriye makamlarınca verilmiş olan tescil belgesinin aslı ve yeminli tercüman tarafından yapılan noter tasdikli Türkçe tercümesi,
Suriye makamlarınca verilmiş tescil plakası,
1 adet tescil dosyası (şoförler ve otomobilciler odasından temin edilebilir)
3 adet ek 1 formu (şoförler ve otomobilciler odasından temin edilebilir)
Ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortası fotokopisi,
Aracın ülkemizde muayenesinin yapıldığına dair belge fotokopisi,
2015 yılı için 205 Lira 30 Kuruş tutarında harç bedelinin tahsil edildiğine dair belgeler istenecektir.”