Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'ye karşı açılan davada Türkiye'yi toplamda 2 milyon 305 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.

AİHM tarafından karara bağlanan "Benzer ve diğerlerinin Türkiye karşı davası"nda, 1994 yılı Mart ayında, Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağili köylerinin uçaklarla bombalandığı, olayda davacı Benzer'in, 30'dan fazla yakın akrabasının hayatını kaybettiği, bazılarının yaralandığı, malları ve hayvanlarının imha edildiği iddiası görüşüldü.

Türk hükümeti ise köyün Nevruz'u kutlamaya karşı çıktıkları için terör örgütü PKK tarafından bombalandığını ileri sürdü. İddia makamı, bombardımandan az önce uçak sesleri duyduklarını ve o sırada köylerinde "PKK üyelerinin" bulunmadığını belirtti.

Aralarında Türk hakim Işıl Karakaş'ın da bulunduğu 7 kişilik jüri heyeti bugün karara bağladığı davada, Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. (Yaşam Hakkı), 3. (İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamelenin Önlenmesi), 38. (Davanın esasının incelenmesi ve Dostane Çözüm) ve 46. (Yargının Uygulanması) maddelerini ihlal ettiği sonucuna vardı.

AİHM, Türkiye'yi, mahkemeye başvuruda bulunan 38 kişiye toplam 2 milyon 305 bin euro tazminat ve 5 bin 700 euro mahkeme masrafı ödemeye mahkum etti.