Daha iyi bir yaşam için yasadışı yollarla Kosova’yı terk edip gelişmiş Avrupa ülkelerine göç eden insan sayısının her geçen gün arttığı belirtildi.
Kosova’da yasadışı göçlerle gelişmiş Avrupa ülkelerine gitme her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaşmaya başladı. Özellikle son dönemlerde artan yasadışı göçlerde Kosovalılar ilk olarak Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a oradan da AB ülkelerinden birine ulaşmak için Macaristan’a yasa dışı yollardan geçiyor. Macaristan’da devlet makamları tarafından kayıt altına alınan Kosovalılar, AB ülkelerinde sığınma hakkı talep ediyor. Priştine otogarından her akşam 10 otobüsün Belgrad’a yol aldığını ifade eden yetkililer Priştine’den her akşam en az 500 kişinin Kosova’yı terk ettiğini açıklıyor. Kalabalıktan adım atılamayan Priştine otogarında yolcular otobüslere binmek için birbiriyle yarışırken, Kosovalılar daha iyi bir gelecek için Avrupa’ya gittiklerini ifade ediyor.
Bir yakınını uğurlayan Remzi Hajrizi, Kosovalıların yine büyük bir sınavla karşılaştığını belirterek, işsiz, aç, geleceği olmayan halkın çareyi AB ülkelerine göç etmekte bulduğunu söyledi. Manzaranın yürek burkucu olduğunu kaydeden Hajrizi, “İdareciler yolsuzluktan vazgeçsin, gençlere iş yeri açsın” dedi.
Belgrad’a buradan da Macaristan’a gitmek için otobüsünü bekleyen Mitroviçalı Kastriot Hyseni ise, Kosova’da kalmak için hiçbir sebebi olmadığını belirterek, “21 yaşındayım ve işsiz bir genç olarak sokakları geziyorum. Bunaldım. Kosova’da kalmaktansa Avrupa’da sığınmacı olarak yaşamayı tercih ederim” ifadesini kullandı.
Yeğenini uğurlayan Naser İdrizi de, savaşta bile bu manzaraların yaşanmadığını kaydederek, AB ülkelerinin bu çaresiz insanlara kucak açmasını istedi. Kosovalıların maddi açıdan çok zor günler geçirdiklerini belirten İdrizi, Avrupa’nın, çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın olmak üzere Kosovalılara yardım etmesini istedi.
Daha iyi bir hayat için vatanlarını terk eden Kosovalıların umut yolculuğu sıkıntılarla geçmesine rağmen, yasadışı göç her geçen gün artıyor. AB ülkeleri yetkililerinin, Kosovalılara sığınma hakkı verilmeyeceği yönünde açıklama yapmalarına rağmen, son aylarda Kosova’ya geri gönderilen olmadı. Balkanlarda AB tarafından vize muafiyeti uygulanmayan tek ülke konumundaki Kosova vatandaşları, AB ülkelerine ulaşmak için yasadışı yolları kullanmakta. Kosovalılar Sırbistan-Macaristan sınırını, sınır kapılarının olmadığı kırsal kesimlerden kilometrelerce yürüyerek Macaristan’a geçiyor. Macaristan makamları son bir ay içinde bu ülkeye yaklaşık 27 bin Kosovalı’nın geçtiğini duyurdu. Geçen yıl içinde de batılı ülkelere yasadışı yollardan 25 bin Kosovalı’nın gittiği açıklandı. Kosova Hükümeti, kaçışların durdurulması için “gitmeyin” çağrısını yapmaktan başka bir somut adım atmış değil.