KARABÜK (AA) - AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, "Türkiye'nin kendi yangın söndürme helikopterini kendisi yapması konusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda karar alındı ve ihalesi yapıldı. Türkiye, 2020 yılından itibaren kendi yangın söndürme helikopterini üretebilecek" dedi. 

Kahveci, 4 gün önce Safranbolu ilçesine bağlı Çavuşlar köyü yakınlarında çıkan orman yangını alanında incelemelerde bulunduğu sırada gazetecilere yaptığı açıklamada, ağustosun yangın bakımından hassas bir ay olduğunu söyledi.

Türkiye'de ortalama yılda 2 bin orman yangını çıktığını ifade eden Kahveci, şöyle konuştu:

"Orman Genel Müdürlüğü, bölgesinin orman yangınlarında mücadelesinde en güçlü donanımına sahip. Türkiye ormanlarının yüzde 60'ı yangına birinci derecede hassas bölgelerden oluşuyor. Karabük de bu bölgelerden biri. AK Parti iktidarlarıyla birlikte orman yangınlarına karşı etkin müdahale için her alanda çok ciddi yatırımlar yapıldı. Bölgesinin yangın söndürme gücü bakımından bir numara. Komşu ülkelerde meydana gelecek yangınlara da müdahale edebilecek bir güce sahibiz."

- Yangın söndürme helikopteri

Yangın çıktığında 15 dakika içinde müdahale edilebildiğini anlatan Kahveci, "Türkiye kurduğu sistemlerle yangınlara müdahale edebilmede en hızlı ülkelerden biri. 2 bine yakın arazöz ve aracımız var. Türkiye'nin elinde 6 yangın söndürme helikopteri var. Yılda ortalama 20-25 yangın söndürme helikopteri kiralanıyor. Zaman zaman bunların temininde sıkıntı yaşıyoruz. Hükümetimiz döneminde önemli adımlar atıldı" diye konuştu.

Yerli üretimle yangın söndürme helikopterinin yapılacağını belirten Kahveci, "Türkiye'nin kendi yangın söndürme helikopterini kendisi yapması konusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda karar alındı ve ihalesi yapıldı. Türkiye, 2020 yılından itibaren kendi yangın söndürme helikopterini üretebilecek. Belki ileri bir zaman diliminde bunların ihracatı da söz konusu olabilir" şeklinde konuştu.