Gülseli KENARLI-Cemal KÖYÜK/İSTANBUL,() CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜSİAD'ın Intercontinental Otel'deki "Siyasi Parti Liderleri ile Buluşma Toplantıları" programının konuğu oldu.
Kılıçdaroğlu programdaki konuşmanın ardından iş adamlarının sorularını yanıtladı.

"MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIĞI ÖNEMLİ"
Merkez Bankası'nın bağımsızlığı üzerine sorulan soruya Kemal Kılıçdaroğlu, "Merkez bankasının bağımsızlığı önemli. Merkez bankasının hangi görevleri yapacağı yasalarla tanımlanmış. Eğer yasada ve görevlerde eksiklik varsa bu giderilir. Bizim burada kastettiğimiz sıcak siyasetin doğrudan müdahale etmemesidir. Hükümetin bir politikası vardır, bir programı vardı. O programın gerçekleşmesi için Merkez bankası araçlarını kullanarak, programın gerçekleşmesine katkıda bulunur ve çaba harcar. Bizim yaptığımız yanlışlık, zorla faizi yükselteceksin veya düşüreceksin diye talimat veriyoruz. Bu merkez bankasının dünyadaki itibarının sıfırlanmasına yol açıyor. Ve bu merkez bankası bağımsız değil, dolayısıyla bunun aldığı kararlara güvenilmez deniyor. Bir kurumun güvenilir olması kurumun aldığı kararları kendi özgür iradesiyle almasına bağlıdır" şeklinde yanıt verdi.

"ANADOLU'NUN GÜÇLENMESİNİ İSTİYORUZ"
"Ülkemizdeki asgari ücret AB üyesi bir çok ülkeden daha yüksek. Önerdiğiniz asgari ücret artışı gerçekleşirse iş dünyası rekabetçiliği nasıl koruyacak? Çözüm süreci nasıl yeniden başlar? Bölgesel kalkınma için özel bir model olacak mı?" sorularına Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi:
"Seçim bildirgemize koyduk. Asgari ücreti verginin tümüyle dışına çıkaracağız ve asgari ücreti 1500 TL yapacağız. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Sizin üzerinize bu konuda özel bir yük gelmeyecek. Bu konuda çalışmalarımızın hepsi yapılmış vaziyette. Önünüzdeki engelleri kaldıracağız, yeter ki üretin, yeter ki yatırım yapın. Bizim tek isteğimiz bu. Çözüm süreci bu sorun çözülebilir. Yani Kürt sorunu çözülebilir. Çözülmemesi için bir neden yok. Bizim bilgimiz ve kapasitemiz buna müsait. Gelecek önerilerden asla korkmamak lazım. Düşüncelerin rahatlıkla ifade edilmesine ortam hazırlamak lazım. Bölgesel kalkınma evet. Doğu ve Güneydoğu'da özel sektörün yatırım yapması için özel teşvikler getirmeyi düşünüyoruz. Eğer özel sektör gitmeyecekse kamu-özel işbirliğini düşünüyoruz. Eğer kamu-özel işbirliği de olmazsa doğrudan devletin yatırım yapmasını istiyoruz. O bölgede mutlaka bir şeyler yapmamız gerekir. Anadolu'nun güçlenmesini istiyoruz"

"SURİYE'DE İÇ KAVGANIN SONLANDIRILMASI GEREKİYOR"
"Suriyeli mültecilerle ilgili sosyal içerme modeli düşünülüyor mu?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu,
"Suriyeli mülteciler... İki aşamalı bir uygulamanın olması lazım. Birincisi süratle Suriye'de iç kavganın sonlandırılması gerekiyor. Bunun için Amerika'nın, Rusya'nın, İran'ın, Türkiye'nin ve Avrupa Birliği ile Arap liginin mutlaka görüşlerinin alınması ve Suriye'de çarpışan tarafların bir araya getirilerek sorunun çözülmesi lazım. Olay giderek büyüyor. Rusya orada, Çin de gemilerini gönderdi. Amerika zaten orada. Büyüttüğümüz olay şimdi bizim başımıza dert olmaya başladı. Ve Türkiye bütün bu sürecin dışına itilmiş vaziyette. Böyle bir sorunla da ayrıca karşı karşıyayız. İkincisi Avrupa Birliği'nin elini cebine atması lazım. Suriye'nin yeniden inşa edilmesi lazım. Ancak o zaman Suriyelilerin büyük bir kısmı kendi ülkelerine giderler. Yüzde yüzünü de göndermek te bu saatten sonra mümkün olmaz." diye yanıtladı.
(FOTOĞRAF)