Güney Kore’de düzenlen Apimondia Dünya Arı Yetiştiricileri Birliği Kongresi’ne katılan Muğla Aracılar Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, açtıkları stantta Muğla’nın, 2016 yılında Muğla’da yapılacak 5. Uluslar arası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresinin ve hem de Muğla çam balının tanıtımını yaptıklarını açıkladı. Şahin; "Ukrayna eski Devlet başkanı Yuşçenko 2016 yılında yapılacak kongre davet edilmesi durumunda seve seve katılacağını açıkladı." ifadelerini kullandı.
2 BİN 500 BROŞÜR VE CD DAĞITILDI
Güney Kore’de gerçekleştirilen 44. Uluslar arası Arı Yetiştiricileri Kongresi (Apimondia) izlenimlerini aktaran MAYBİR Başkanı Şahin, “Güney Kore’de düzenlenen dünya arıcılık kongresinde Muğla olarak bir stant açtık. Standımızda hem Muğla’nın turistik ve kültürel değerlerini tanıttık, hem Muğla kongresinin tanıtımını yaptık, hem de Muğla çam balını dünya vitrinini çıkardık. Gördük ki diğer ülkelerden gelen katılımcılar Muğla’yı zaten bizim geçtiğimiz yıllarda yaptığımız kongrelerden tanıyor. Biz buda özellikle Muğla’nın kültürel değerlerini ön plana çıkardık. Muğla standında 2 bin 500 tane Muğla çantası dağıttık. Çantada Muğla’nın turistik ve kültürel değerlerinin yer aldığı broşür ve CD’ler yer aldı” dedi.
6 BÜYÜK FİRMA İLE ÇAM BALI İHRACAT BAĞLANTISI
Güney Kore’deki standa ziyaretçilerin yanında iş bağlantısı yapmak için gelen dünyanın sayılı büyük bal ihracat firmalarının da geldiğini belirten Şahin, “Standımızı ziyaret eden dünyanın en büyük 6 ihracat firması ‘Biz bu çam balına talibiz, bu çam balını ihraç etmek istiyoruz’ dediler. Bu firmalar Çin’den Güney Kore’den Tunus gibi ülkelerden gelen talepler. Muğla çam balının bugüne kadar tanıtımının yapılmadığının da altını çizmek istiyorum. Tüccar arkadaşlarımız maalesef tanıtımda yoklar. Tanıtım Muğla Arıcılar Birliği’ne düşüyor. Biz bunu seve seve yaparız” dedi.
STANDI YUŞÇENKO ZİYARET ETTİ
Muğla standının en önemli konukları arasında Ukrayna eski Devlet Başkanı Victor Yuşçenko olduğunu belirterek MAYBİR Başkanı Şahin, “Standımızı Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, Kore Apimondia dönem Başkanı Kyoonhwan Cho ve Ukrayna eski Devlet Başkanı Victor Yuşçenko gibi ünlü isimler ziyaret etti. Özellikle Ukrayna eski Devlet başkanı Yuşçenko 2014 yılında Muğla’da yapılan kongreye katılmak istediğini fakat katılamadığını, 2016 yılında yapılacak kongre davet edilmesi durumunda seve seve katılacağını açıkladı. Kendisi ile yaklaşık bir saatlik bir görüşmemiz oldu. Kendisini 2016 yılında Fethiye ilçemizde yapılacak Uluslar arası arıcılık ve Çam Balı kongresine davet ettik” dedi.
STANTLARIN ÇOĞU SATILDI
Muğla’da 2016 yılında gerçekleştirilecek 5’inci Uluslar arası Muğla Aracılık ve Çam Balı kongresinin stantlarının çoğunun satıldığını belirten Şahin, “Kongremizde 55-60 standımız olacak. 25-30’u şu anda kongremize katılacak uluslar arası firmalar tarafından alınmış durumda. Özellikle Çinlilerden büyük rağbet var. Sanırım kongreye 6 ay kala bütün stantlarımız alınacak” dedi.