Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 ay gibi rekor bir sürede yapımı tamamlanarak geçtiğimiz yıl 25 Şubat’ta hizmete açılan 1071 Malazgirt Bulvarı, 1 yaşını doldurdu. Başkent’teki trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatan bulvar, günlük ortalama 90 bin aracın kullandığı Başkent’in yepyeni can damarı oldu.
Sadece bir yılda rekor sayıda araca ev sahipliği yapan ve her geçen gün kullanan araç sayısının arttığı Bulvar’da, geçtiğimiz yıl Nisan ayında yapılan ölçümde bu sayı 50 bin olarak belirlenmişti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Eskişehir, Konya ve İstanbul Yolu gibi önemli arterlerdeki trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatan 3,7 kilometrelik 1071 Malazgirt Bulvarı’nın yapımı sırasında bazı grupların, eleştirilerde ve çeşitli eylemlerde bulunduğunu söyledi. Başkan Gökçek, “Tüm engellemelere rağmen, gerekliliğine inandığımız ve açıldığında da haklılığımızın ortaya çıktığı muhteşem bulvarımızı, geçtiğimiz yıl 25 Şubat’ta o dönem Başbakanımız olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte açmıştık. Açılışın ardından da bu bölgelere ulaşım 10 kat hızlandı” dedi.
Yolun açılmasının ardından da özel kamera sistemiyle periyotlar halinde yapılan sayımlarda, Anadolu Bulvarı ve Eskişehir Yolu’nu, Konya Yolu’na bağlayan Bulvar’ı kullanan araç sayısının her geçen gün arttığı tespit edildi.
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın yol üzerinde kurduğu ledli ekranlara yerleştirilen özel kamera sistemiyle sayım işlemi yapan Ulaşım Daire Başkanlığı, yeni açılan yollar sayesinde hem zaman hem de enerji tasarrufu sağlandığını verilerle ortaya koydu.
“1,5 KİLOMETRE DAHA AZ YOL”
Yapılan sayımlardan elde edilen verilere göre; söz konusu Bulvar’da, Nisan ayında 50 bin, Mayıs ayında 57 bin 839 olarak ölçülen araç geçiş sayısı 90 binlere ulaştı.
Bu artışın devam edeceğini kaydeden Başkan Melih Gökçek, şunları söyledi:
“Anadolu Bulvarı’nın devamı niteliğinde olan 1071 Malazgirt Bulvarı; yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde ve gidiş-geliş toplam 8 şeritli olarak hizmet veriyor. Bulvar’ın üzerinde 3 adet alt geçit, 5 adet köprü ve 1 adet yaya üst geçidi yer alıyor. Yeni yolu günde 2 defa gidiş-geliş olarak kullanan bir araç günde 3 kilometre, yılda ise 1095 kilometre daha az yol kat ediyor. Yani bu yeni bağlantı yolu sayesinde, önemli ölçüde zaman ve enerji tasarrufu sağlanıyor.”
ULAŞIM 10 KAT HIZLANDI
Eski güzergah üzerinde pik saatlerde sürücülerin 5,2 kilometreyi yaklaşık yarım saatlik bir sürede kat ettiğini, ancak yeni yolla bu sürenin 2,46 dakikaya düştüğünü de kaydeden Başkan Gökçek, “Yani 30 dakikalık süre 3 dakikanın altına düştü ve ulaşım 10 kat daha hızlandı” dedi.
YEŞİLLER ARASINDA KONFORLU YOLCULUK
Gerek Başkentlilerin gerekse şehir dışından gelen ziyaretçilerin Bulvarı ve bağlantı yollarını zaman içerisinde daha iyi öğrendiklerini, bu sayede de artışın her geçen gün arttığını belirten Başkan Gökçek, “Türkiye’nin en yeşil bulvarı sayılabilecek yolu kullanan sürücüler, hem rahat hem konforlu hem de yeşiller içinde sürüş keyfi yaşıyorlar” diye konuştu.