Nermin UÇTU/MANİSA, () - MANİSA'da KOAH hastalığına dikkat çekmek için Manolya Meydanı'nda nefes ve korbonmonoksit ölçüm testleri yapıldı. Vatandaşlar testlere ilgi gösterirken, doktorların "Sigara sizi yatağa düşürse bile içmeye devam eder misin? sorusuna "içmeye devam ederim" cevabı verenler dikkati çekti.
Dünya KOAH Günü nedeniyle hastalığa dikkat çekmek için Manolya Meydanı'nda ücretsiz nefes ölçüm ve korbonmonoksit testi yapıldı. Manisalılar bu testlerden yaptırmak için adeta birbiriyle yarıştı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, sigara içen kişilere anketler de yapıldı.
Manisa Halk Sağlığı Müdür Vekili Galip Köroğlu, KOAH hastalığında sigaranın en büyük etken olduğunu belirterek, Şubat ayından bu yana ücretsiz sigara bıraktırma ilaçları verdiklerini ve bu ilaçlarla 815 kişinin sigarayı bıraktığını ifade etti. Köroğlu, "KOAH ölüm nedenlerinin arasında üçüncü sırada yer alıyor. Ancak insanlar bunun farkında değil. KOAH hastası olanların sadece yüzde 10'u hastalığını biliyor. Bu nedenle kesinlikle sigaradan uzak durulmalıdır. Sigarayı bırakmak için başvuran 5 bin kişiden 815'i bunu başardı. Bu kişilere ücretsiz sigara bıraktırma desteği de verildi" dedi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Göktalay da hastalık hakkında bilgi verdi. Yrd.Doç.Dr. Göktalay, genelde 40 yaşın üstündeki kişilerde bu hastalığın sigaraya bağlı olarak görüldüğünü ancak yaşın giderek düştüğüne dikkat çekti.
KOAH Günü etkinliğinde test yaptıran vatandaşlara üniversite öğrencileri tarafından anket de uygulandı. Anketlerde sigara kullanan kişilere 'sigara nedeniyle yatağa bağımlı kalacağınız bir hastalığa yakalanırsanız sigara içmeye devam eder misiniz? sorusu soruldu. Vatandaşlar bazıları hasta olsa bile sigara içmeye devam edeceklerini ve bağımlı olduklarını ifade etti.

FOTOĞRAF