EDİRNE’de Avrupa ülkelerine ihracat yükü taşıyan TIR’ların Kapıkule Sınır Kapısı önünde oluşturduğu kuyrukları bitirmek için TOBB bünyesindeki Gümrük ve Turizm İşletme tarafından yapılan 280 araç kapasiteli Kapıkule TIR parkı, henüz ücret belirlenemediği için 1 hafta ücretsiz olarak hizmet verecek. Yaklaşık 5 kilometreye kadar olan kuyrukların erimesini sağlayacak olan TIR parkında konaklama olmadığı için sürücüler parka girseler de araçlarında uyumak zorunda kalıyor.
TOBB bünyesindeki Gümrük ve Turizm İşletme tarafından 6 ayda tamamlanan 280 araç kapasiteli Kapıkule TIR parkı, geçen Cuma günü Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı törenle hizmete açıldı. Edirne Valiliği ve GTİ arasına henüz bir ücret belirlenmediği için TIR parkının 10-17 Ekim tarihleri arasında ücretsiz olarak hizmet vereceği açıklandı.
Gümrük ve Turizm İşletmeleri TIR Parkı İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal, Bulgaristan’a çıkış yapmak için gelen TIR araçlarının parka girerek çıkış zamanını beklediklerini, bu sırada, tuvalet banyo ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri imkanlar olduğunu söyledi. 95 dönüm arazi üzerinde kurulu olan TIR parkında ayrıca kablosuz internet ağ erişimi, kütüphane, mescit ve sosyal yaşam alanları bulunduğunu kaydeden Irkıçatal, “Tüm şoförlerimiz bir hafta boyunca her türlü imkandan faydalanabilirler. Bu park sayesinde artık Edirne’nin adı TIR kuyruklarıyla gündeme gelmeyecek. Park 24 saat güvenlik kamerası ve özel güvenlik personeliyle korunuyor.” dedi.
TIR sürücüleri de kuyrukta beklerken çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını, ihtiyaçlarını giderecek imkanlara sahip olmadıklarını söyledi. TIR sürücülerinden Hüseyin Tarakçı, “Burası tüm TIR sürücüleri için çok iyi. Sosyal ihtiyaçlarımızı gidebileceğimiz bir yer. Tüm arkadaşlar için güzel. Daha önce olması gereken bir şeydi. Daha önceki sırada, kuyrukta uykusuz kalıyorduk. Dinlemiyorduk ve kaçak mülteciler çok biniyordu. Hırsızlık oluyordu. Burası herkes için her konuda iyi bit hizmet oldu” dedi.
KONAKLAMA YOK ARAÇTA UYUYORLAR
280 araçlık TIR parkına giren sürücüler, kapıda kayıt olurken çağrı cihazı alıyor. Çıkmasına 30 dakika kala sürücüleri uyaran çağrı cihazı sürücüye sıranın kendisine geldiğine ilişkin uyarı mesajları veriyor. Ancak TIR parkında konaklama olmadığı için sürücüler dinlenme odalarındaki koltuklar dışında kendi araçlarındaki yataklarda uyumak zorunda kalıyor.
280 ARAÇTAN SONRA YİNE KUYRUK OLACAK
Kapıkule Sınır Kapısı yakınına kurulan TIR parkı, yaklaşık 280 araç için avantaj sağlarken, daha sonra gelecekler için ise yine kuyruk anlamına geliyor. Kapıkule Sınır Kapısı karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda tek kantarın bulunması, işlemlerin yavaş yapılması yada sistem arızası nedeniyle uzayan kuyruklar hafta sonları 10 kilometrenin üzerine çıkıyor. Bu nedenle TIR parkı dolduğunda sürücüler yine en az 5 kilometrelik kuyruk oluşturacak.

FOTOĞRAFLI