Faik KAPTAN/İSTANBUL,() Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’nün dün yayınladığı uçak kiralama ile ilgili yönetmeliğin üzerine bir açıklama yapan özel bir Havacılık şirketinin Uçuş İşletme Başkanı Öğretmen-Kaptan Pilot Oben Oğultarhan, Genel Havacılığın Türkiye’de kanayan bir yara olduğunu söyledi.

HAVA ARAÇLARI BİR SEFERDE 15 GÜNÜ GEÇMEMEK ÜZERE KİRALANACAK

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü dün  yayınladığı Genel Havacılık Yönetmeliğinin“Kiralamalar” başlığı altındaki 31. Maddesi uyarınca işletmecilerin, filolarında bulunan hava araçlarını bir seferde 15 günü geçmemek üzere kiralayabileceklerini açıklaması üzerine konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Oben Oğultarhan şunları söyledi:
“ Maalesef ülkemizde Genel Havacılık kategorisi sıfırdır. Türkiye’de topu topu 120 adet Genel Havacılığa kayıtlı uçak var. Bunların çoğu da eğitim uçağıdır. Dünyanın birçok ülkesinde Genel Havacılık çok gelişmiştir. Almanya’nın bir kentinde bile 300 adet küçük uçak vardır. Oralarda bu iş otomobil sektörü gibidir. Çek Cumhuriyetinin nüfusu 7 Milyon, orada 100 bin pilot lisansı var. Krizde dediğimiz Yunanistan’da bin 300 küçük uçak var”
MİKONAS’A 600 EURO
Halen şirketi için Doğu Anadolu’da boru hatları üzerinde keşif uçuşları yaptığını belirten Kaptan Pilot Oben Oğultarhan, SHGM tarafından yayınlanan yeni yönetmeliğin 2011 yılında ilk olarak daha dar kapsamlı yayınlandığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Şayet uygun pilot lisansınız varsa gelirsiniz, örneğin saati 200 Euro’dan uçağınızı kiralayabilir, eşinizi çocuğunuzu yanınıza alarak mesela Mikonas’a veya Kapadokya’ya gidebilirsiniz. İsterseniz gece kalabilirsiniz. Gecelik beklemeler için de ayrıca indirim yapılır. Ödenecek ücret uçağın gidiş ve geliş içen havada kaldığı süre içindir. Şayet gece bekleme için ücret ödemek istemezseniz şirket size bir pilot verir ve onun için sadece 25 Euro ödersiniz. Bu ücretler tabi ki uçakların tipine göre değişir. Saati 80-90 Euro’dan saati 3 bin Euro’ya kadar kira ücreti tutan uçaklar var. Önemli olan geçerli pilot lisansınız olması.”
"BEN 70 BİN DOLARLIK UÇAĞIMA 11 BİN LİRA,THY 300 MİLYON DOLARLIK UÇAĞINA 28 BİN LİRA VERGİ ÖDÜYOR"
Oben Oğultarhan Genel Havacılığa sahip çıkılmadığını belirterek, “ İnsanlar küçük bir uçağı olan kişiyi zenginler sınıfına soktuğu için ülkede gelişim sağlamadığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Benim örneğin 70 bin dolarlık bir küçük uçağım var. Ben bunun için yıllık 11 bin TL vergi ödüyorum. Ama THY 300 Milyon Dolarlık Boeing 777 tipi uçağı için 28 bin lira vergi ödüyor. Tam 3 bin kat fazla vergi veriyorum. Bu rakamlar yurt dışında 30 veya 50 Euro civarında. İşte bu nedenlerle ülkemizde Genel Havacılık kanayan bir yaradır“
YENİ YÖNETMELİK
31. Madde. a) Kiralayanın geçerli ve uygun pilot lisansına sahip olması, b) Kiralayanın kiralanacak hava aracını yalnızca kendi özel ihtiyaçlarında kullanması, c) Kiralayanın ticari faaliyette bulunmaması, koşulu ile kiraya verebilirler. (2) Birinci fıkrada belirtilen durumlarda, yürürlükteki mevzuata göre sigorta gerekliliklerinin yerine getirilmesi ve taraflar arasında bir yazılı sözleşme imzalanması zorunludur.