28. Ahilik Haftası Kutlamaları çerçevesinde İzmir esnaf teşkilatı, Türkiye’de ilk kez bir kadını ‘yılın ahisi’ seçti.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin 2015 yılının ahisi olarak belirlediği kuaför Sevinç Karasakız, "Bu ünvana layık olmak için daha çok çalışacağım" dedi.
İzmir yine bir ilke imza atarak, Türkiye’de ilk kez bir kadını "yılın ahisi" seçildi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), kentte 2015 yılının ahisi olarak yıllardır kuaförlük yapan Sevinç Karasakız’ı belirledi. Mesleğindeki başarısı ve Ahilik felsefesine uygun yaşamıyla bu unvana layık görülen Karakız için Ahilik Haftası’nın açılışında "Şed Kuşatma Töreni" düzenlendi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu ile birlik başkan yardımcılarının Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ve İstiklal Marşı ile başlayan törene İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, oda başkanları, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile İzmir Bornova Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Türkiye’de ilk defa bir kadına ahilik kostümü giydirdi. Yılın ahisi seçilen Sevinç Karasakız, gurur duyduğunu belirterek esnaf teşkilatına teşekkür etti.
"KUTLAMALAR COŞKUYLA GERÇEKLEŞECEK"
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu törende şunları söyledi: “1171-1162 yılları arasında Ahi Evran tarafında kurulan Ahilik 13. Ve 19. Yüzyıllar arasında Anadolu’da yaşanan halkın sanat ve meslek alanında gelişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren ve iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin ve yardımseverliğin birleştiği bir sosyoekonomik düzen olan ahilik mesleki bir yaklaşımla örgütlenme, eğitim ve dayanışma konularına eğilirken, bir taraftan da daha o devirlerde fiyat, kalite ev standart konularında çok iyi çalışmalar yapmıştır. Bu yıl ilimizde ilk kez yılın ahisinin belirlenmesi konusunda kadın girişimcilerimizin değerlendirilmeye alınmış ve İzmir kuaförler Manikürcüler Güzellik Salonu İşletmecileri Odası, aynı zamanda oda üyemiz Sevinç karasakız yılın ahisi olarak belirlenmiştir. İlk kez bir kadının ahi seçilmesi, esnaf teşkilatının kadına bakışı ve verdiği değer açısından önem arz etmektedir. Ahilik haftası kutlamaları tüm teşkilat katılımı ile coşkuyla gerçekleşecektir. Birliğimiz kutlama etkinlikleri sadece merkezde değil, ilçelerimizde de yapmaktadır.”