Birleşmiş Milletler Temsilcisi Kamal Malhotra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın davetlisi olarak Edirne’ye geldi. Malhotra, Türkiye’de kadına yönelik şiddette zihinlerin değişmesi gerektiğini ifade etti.
Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme, kadın hakları konusunda Türkiye’de çalışmalar yapan Birleşmiş Milletler Temsilcisi Kamal Malhotra, Başkan Gürkan’la bir araya geldi. Belediye Başkanı Recep Gürkan, makamında ağırladığı Malhotra’yla gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türkiye’de 11 belediyenin toplumsal cinsiyete dayalı belediyeler olarak planlandığını belirten Başkan Gürkan, "Edirne Belediyesi de bu belediyelerden biriydi. Yaptığımız hem bütçeleme hem de kadınlara pozitif ayrımcılık noktasındaki çalışmalarımız hem birleşmiş milletlerde hem de birleşmiş milletlerin Türkiye’de partneri olan Sabancı Vakfından bir çok övgüler almıştık, örnek belediye seçilmiştik. Kadınlarla ilgili farkındalık oluşturan çalışmaların taktir görmesi bizi tabi ki mutlu ediyor. Türk toplumunda kadını ne kadar evden çıkarabilirsek, demokrasi anlayışımızın ve evrensel insan haklarına ve özgürlüklerine ulaşmamızın kolay ve çabuk olacağını düşünüyoruz. Bu bizim için sevindirici bir gelişme. Bu gün de sayın Kamal Malhotra Edirne’de bulunacak, belli bir süre kendilerini ağırlamak mutluluk vericidir" şeklinde konuştu.
"EDİRNE BELEDİYESİNİN BÜTÇELEME KONULU PROJESİNDE KADINLARA VERİLEN ÖNEM OLDUKÇA BÜYÜKTÜR"
Kamal Malhotra ise yaptığı açıklamada, Edirne’de olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Edirne çok önemli tarihi bir şehirdir. Gaziantep’te başkan Gürkan’la görüştüğümüzde beni burada bir toplantıya davet etti. Geleceğimi söyledim ve buradayım. Birleşmiş Milletlerin Sabancı Vakfı ile birlikte yürüttüğü kalkınma programında Edirne Belediyesi’nin çok önemli bir yeri var. Başkan Gürkan’ın belediye stratejik planında bayanlar konusuna öncelik vermesinden ve sahip çıkmasından dolayı çok memnuniyet duyuyoruz. Edirne Belediyesi’nin bütçeleme konulu projesinde kadınlara verilen önem oldukça büyüktür. Sivil toplum için bazı öncelikler verilmiş ve yerine getirilmiş durumdadır. Biz bunu bazı belediyelerle beraber yürütüyoruz, Eskişehir ve Gaziantep gibi. Edirne Belediyesi bu anlamda önde gidiyor. Başkanımızın önderliği ve liderliği olmasaydı bu şekilde ilerleyemezdi. Ticari kadın şoförleriniz ve Özgecan hatırası için kadın sığınma eviniz var. Bütün bunlar önemli çalışmalardır" ifadelerini kullandı.
"POLİTİKADA DA BAYANLAR ÇOK AZ YER ALIYORLAR"
Bayanların politikada az yer aldığına dikkat çeken Malhotra, "Dünyanın her yerinde kadına şiddet ve eşitsizlik söz konusu. Gelişmiş ülkelerde dahi evde şiddet söz konusu. Türkiye de bunlardan nasibini alıyor. Türkiye’deki kadınların hayata atılma oranları yüzde 3 civarında ve bu çok düşük bir rakam. Politikada da bayanlar çok az yer alıyorlar, bu seçimde biraz yükseldi o da HDP sayesinde. Yüzde 17 civarında olması düşük bir rakam en az yüzde yüzde 30 civarında olması gerekir. Türkiye’deki kadına şiddet olayı ve kadınların geri kalmışlık durumu yüksek düzeyde olduğundan dolayı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programında önümüzdeki 5 yıllık dönemimizde kadın eşitsizliği ve kadınların kalkınmasına yönelik çalışmaları ön sıralara koymuş durumdayız. Türkiye’de çok önemli ve güçlü kadınlar da var. Türkiye’de özellikle aile şiddet ve aile içinde yapılan baskı sonucu ölümleri daha fazla görüyoruz. Dünyanın her yerinde oluyor ama Türkiye’de oldukça fazla oluyor bu tarz olaylar. Devletinizin bunu çevre ve yapı olarak değiştirmesi lazım ama insanların zihin yapılarının değiştirmesi gerekiyor bence" dedi.
"TÜRKİYE SURİYELİ SIĞINMACILARA ÖNEMLİ DESTEKLER VERDİ"
Gazetecilerin ’Türkiye’de bulunan sığınmacılara destek vermesine rağmen Birleşmiş Milletler bu konuda zayıf mı kalıyor?’ sorusuna Malhotra, "Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye çok önemli bir rol üstleniyor, bir milyon 800 bin Suriyeli ülkenize gelmiş ve yardım yapılıyor. Birleşmiş Milletler, devletin isteği doğrultusunda çok fazla yardımları oldu. Birleşmiş Milletler, geçen yıl yarım milyar dolar yardım yapmış durumda. Birleşmiş Milletler bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Belediye Bakanı Gürkan, günün anısına Malhotra’ya Edirne’ye özgü yöresel ürünleri içeren hediyeler verdi.