Mesut IŞIK- Büşra KAYA/GEBZE (Kocaeli) () - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde kurulacak olan, Türkiye'de kamyon, traktör, tarım makinaları, jeneratör ve iş makineleri ve menzil uzatıcı motorlar konusunda yerli üreticiler oluşturulması hedeflenen Motor Mükemmeliyet Merkezi'nin mutabakat imza töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımı ile gerçekleşti.
Gebze'de Türkiye Sanai Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) gerçekleştirilen Motor Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili mutabakat imza törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Çelik, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç.Dr. Bahadır Tunaboylu, Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Haluk Görgün ile 15 yeril firmanın yönetim kurulu başkanları katıldı.
DÜNYA İLERİDE TÜRK MOTORLARI KULLANACAK
İmza öncesi, merkezin tanıtım filmi izletildi. Merkezle ilgili bilgiler veren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, "Bu bizim için bir gurur kaynağı. Ülkemizde bu konuda önemli bir adım atıyor. Devletimiz buna karar verirse biz her konuda üretim yapabiliyoruz. Kamu, üniversite ve sanayicilerle bir işbirliği içerisinde bu projeyi gerçekleştirdik. Kendi teknolojimizi üretmek zorundayız. İleriki yıllarda dünyada Türk motorları kullanılacak” diyerek teknik bilgiler verdi
YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri lşık yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geleceği açısından önemli birçok işi neden yapamadığımızın özeleştirisinin yapılması gerektiğini belirtti. Işık, "Bizim için geçmişe takılıp kalmak değil, geçmişe takılarak bu gün ve yarını kaybetmek değil, geçmişin eksiklerini de telafi edecek hızla ve anlayışla yolumuza devam edeceğiz. Esas olan ve asıl olan budur. Bu gün gerçekten bu açıdan çok ama çok önemli bir protokole imza atacağız. Bir Motor Mükemmeliyet Merkezini inşallah hayata geçireceğiz. Burada belki Türkiye’nin ilk defa 15 sanayicinin ve 4 kamu kurumumuzun imza atacağı bir önemli protokolü hayata geçireceğiz. Sadece bununla da kalmayacağız, Türkiye’nin tüm motorla ilgili birikimini burada toplayacağız. Üniversitelerimizin tüm birikimini artık ekonomik faydaya dönüşmesi için burada ilk adımı atıyoruz" dedi. Bakan Işık şöyle devam etti:
FIRSAT YAKALADIK
"Kim ne derse desin. Bugün artık dünyada ilkleri başaran ülke konumuna yükselmeye başladık. Birkaç gün önce protatiplerini tanıttık, yerli otomobille ilgili startı verdik. Bu prototiplerle ilgili çok büyük bir ilgi uyandı. Özellikle gençlerden büyük ilgi gördük. Aynı zamanda gençlerden de eleştiride aldık. 'Ya bu cadillac'a benziyor, Saab'a benziyor,'. Gençlerin bu noktada müthiş bir ilgisi var. Türkiye maalesef ikinci Abdülhamit döneminde başlayan bir serüveni bu güne kadar hayata geçiremedi. Hele, hele artık tamamı bizim de bir markamız olabilir diye bileceğimiz Devrim otomobilinin sürecini maalesef sonuçlandıramadık. O dönemin malesef güç merkezleri, güç odakları bu projeyi boğdular. Biz teknolojinin bir paradigma değişimi yaşadığı bu dönemde bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz. 30-40 yılda bir önümüze gelen bir fırsatı iyi değerlendirelim. Yarın bu ülkenin çocukları yahu yine bir fırsatı daha kaçırdılar ve bizi diğer ülkelerle Türkiye’nin dibinde olması gereken ülkelerle yarışmaktan alıkoydular diye suçlamasınlar. Bunun için çok samimi bir gayret gösterdik. İşte bu çalışmayı yapan ekibimizde burda. TÜBİTAK ile otomotiv sektöründe çok değerli ve deneyimli arkadaşlarımızla bir çalışma grubu oluşturdular ve iyi bir çalışma yaptılar. Bu proje için fikri hakları için 40 milyon euro ödedik. Proje daha yeni başladı. TÜBİTAK’ın sahip olduğu teknolojiyi buna yükleyeceğiz. Yerli otomobil projesi sadece marka üretme değil. Teknolojide üretme projesidir. Devşirme diyenlere saygı duymuyoruz. Bu tartışma ile projeye bakış açılarını gördük. Bu aracın geliştirilmesi ile ilgili hak artık bizde. Bu çalışmayı güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Yerli otomobilde tercih ettiğimiz menzili uzatılmış elektrikli bir araç. Motor hayatımızın her alanında var ancak bunu üretip satamıyoruz."
İMZALAR ATILDI
Konuşmaların ardından, 15 yerli firmanın yönetim kurulu başkanlarının katımıyla mutabakat imzalandı. Bu mutabakat ile Türkiye'nin kamyon, traktör ve tarım makinesi, jeneratör ve iş makineleri ve menzil uzatıcı motorlar konusunda yerli üreticiler oluşturulması hedefiyle TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde, içten yanmalı motor dinamometreleri ve emisyon ölçüm sistemleri, araç tahrik sistemleri dinamometreleri, enjektör ve pompa test sistemleri, egzoz artıma sistemleri için test cihazları ve elektronik kontrol ünitesi geliştirilmesine yönelik altyapılar kurulacak.

FOTOĞRAFLI