İZMİR, () - İZMİR Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Nuriye Kadan, Erzincan'da kaybolduğu belirtilen Afgan çocukların tekrar bulunup koruma altına alınmasını istedi.
Yazılı bir açıklama yapan Nuriye Kadan, İzmir Işıkkent Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan Afganistan uyruklu 21 çocuğun büyüklerle aynı yerde tutulduğu konusunda İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi'ne ulaşan bir ihbar üzerine Merkez üyesi avukatlar ile Göç ve İltica Komisyonu'ndaki meslektaşlarıyla, 15 Temmuz 2015 tarihinde incelemelerde bulunduklarını belirtti. Kadan, daha sonra konuyla ilgili yasal tüm başvuruları gerçekleştirdiklerini, sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtip, yetişkinlerle birlikte erkek koğuşunda uygunsuz koşullarda tutulan, Afganistan uyruklu, yaşları 12-17 arasında değişen 21 çocuğun, 23 Temmuz 2015 tarihinde İzmir Geri Gönderme Merkezi'nden çıkışları sağlanarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Erzincan'daki kurumuna 24 Temmuz 2015 tarihinde yerleşmelerinin sağlandığını vurguladı. 
Basın yayın organlarında çıkan haberlere göre refakatsız çocukların Erzincan'daki Çocuk Destek Merkezi'nden izinsiz olarak ayrıldıklarının Erzincan Valiliği'nin basın açıklaması ile de doğrulandığını kaydeden Avukat Nuriye Kadan, "Bu çocukların Türkçe bilmemeleri, tanımadıkları bir yerde bu kadar kolay bir şekilde ve hepsi aynı anda kaybolup kaçmaları hayatın olağan akışına uygun değildir. Basında ve sosyal medyada bu çocukların terör örgütlerinde kullanıldığı ya da organ mafyası tarafından kaçırıldığı yönündeki iddialar umarız gerçek değildir. Devletin kontrolünde olan bu çocukların ivedilikle bulunup tekrar koruma altına alınmaları sağlanmalıdır. İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak bu konuyu yakından takipçisi olacağız" diye konuştu.