İstanbul’da Çin’in Zhengzhou kentinin tanıtılacağı “Geleneğin ve Geleceğin Şehri Zhengzhou Yayın Haftası ve Fotoğraf Sergisi", bugün düzenlenen törenle açıldı.
Etkinliğe başta Zhengzhou Belediye Başkan Yardımcısı Wang Zhe, Çin’in İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Ding Xiaohong ve Türk-Çin Dostluk Vakfı İstanbul Şubesi Müdürü Sezgin Dönmez olmak üzere Zhengzhou ve İstanbul’daki farklı çevrelerden isimler katıldı. Etkinlik, Zhengzhou Belediyesi Basın ve Halkla İlişkileri Müdürlüğü ve Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu’nun destekleri, Çin Uluslararası Radyosu (CRI), Zhengzhou Halk Radyosu, China.com ve Türk Çin Dostluk Vakfı’nın organizasyonuyla Gbtimes Türkiye ve Radyo Mega tarafından hayata geçiriliyor. Bir hafta sürecek etkinlik kapsamında İstanbul’da Radyo Mega ve Yön Radyo, Ankara’da da Özgür Radyo üzerinden Zhengzhou’yu tanıtan 12 bölümlük programlar yayınlandı. Ayrıca China.com Türkçe sitesinde yazı ve fotoğraflar ile ses ve görüntü dosyalarının yer alacağı Zhengzhou özel sayfası ziyaretçilerle buluşacak. CTV’de de Zhengzhou şehrinin tanıtım filmi gösterildi.
İstanbul, Zhengzhou’nun hem yeni yüzünün hem de kültürel birikiminin yansıtıldığı bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Türk ziyaretçilere Zhengzhou’nun tarihi, kültürü ve ekonomik gelişiminin yanı sıra, “Bir Kuşak-Bir Yol” projesi ile demiryolu ve havalimanındaki ekonomi pilot bölgelerinin inşası gibi birbirinden zengin konuları tanıtacak sergi, Türk halkına kenti yakından tanıma imkânı sağladı.
Zhengzhou Belediye Başkan Yardımcısı Wang Zhe, açılışta yaptığı konuşmada, Zhengzhou’nun öteden beri önemli bir ulaşım merkezi ve eski İpek Yolu güzergâhındaki önemli bir durak olma niteliği taşıdığına dikkat çekti. Wang, bu tanıtım etkinliğinin doğurduğu fırsat ve Çin Uluslararası Radyosu’nun (CRI) sağladığı platform sayesinde daha fazla kişinin Henan eyaletine ve Zhengzhou kentine ilgi göstermesini sağlamaya çalışacaklarını belirtti. Wang, ayrıca bu sayede Zhengzhou ve Henan’ın hızlı gelişmesi için de güçlü bir zemin hazırlamaya çalışacaklarını dile getirdi.
Çin’in İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Ding Xiaohong ise yaptığı konuşmada, etkinliğin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine dinamizm kattığı gibi, “Bir Kuşak-Bir Yol”un inşa sürecini güçlendireceğini vurguladı.
Açılışta konuşan Türk Çin Dostluk Vakfı İstanbul Şubesi Müdürü Sezgin Dönmez de henüz Zhengzhou’ya gitme fırsatı bulamamasına rağmen bu etkinlikle kentin tarihî ve kültürel birikimi ile hızlı gelişmesi hakkında bilgi edindiğini belirtti. Dönmez, etkinlik sayesinde Türk vatandaşlarının, eski ve yeni çehresiyle Zhengzhou kentini seveceğini umduğunu dile getirdi.
TURKİSH.CHİNA.COM ÇİN İLE TÜRKİYE’Yİ BİR TIK KADAR YAKINLAŞTIRIYOR
Gbtimes Türkiye Genel Müdürü Michael Kuyucu, açılışta Turkish.China.com web sitesinin Zhengzou için yaptığı özel içeriği tanıtarak, yeni medya ile sosyal medyanın coğrafyaların yakınlaşmasında taşıdığı role vurgu yaptı.
Zhengzhou Belediye Başkan Yardımcısı Wang Zhe, GBTimes Türkiye’nin baş editörü Kamil Erdoğdu ile yaptığı röportajda ilk kez geldiği İstanbul’un doğal ve tarihi güzelliklerinden çok etkilendiğini belirterek, gördüğü misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zhe, İstanbul’un imparatorluklara, Zhengzhou’nıun da hanedanlara başkentlik yapmış zengin tarihi birikime sahip şehirler olduklarına işaret ederek, bu özelliklerin iki şehri daha da yakınlaştıracağını söyledi. Çinli yetkili, yeniden canlanan İpek Yolu’yla Çin ve Türkiye’nin daha da yakınlaşacağını ifade etti.
Çin’in orta kesiminde yer alan Zhengzhou, binlerce yıllık geçmişe sahip Huaxia Medeniyeti’nin kaynağı olarak biliniyor. Kent, günümüzde de demiryolu, havacılık, otoban, telekomünikasyon ve posta gibi açılardan önemli bir merkez konumunda. Kentle ilgili tanıtım etkinlikleri, İstanbul’un ardından bu ay Kenya’nın başkenti Nairobi’de yapılacak aktivitelerle dünya çapında devam edecek.