ORDU (AA) - Ordu'da iyi tarım uygulamasının yaygınlaşması amaçlanıyor.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, yaptığı açıklamada, iyi tarım uygulanmasına yönelik yaptıkları projenin ziraat odaları tarafından yürütüleceğini belirtti.

Yılmaz,  "İl Müdürlüğü olarak bizler ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındıkta kalite artışının sağlanarak sürdürülebilir ve izlenebilir bir üretimin gerçekleştirilmesi amacıyla iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmaktayız" dedi. 

"İyi tarım uygulamaları günümüz tarımında hatalı uygulamalar sonucu hasar gören ya da kaybolmaya yüz tutmuş doğal dengeyi yeniden sağlamaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim şekillerini içermekte olup, esas olarak doğada var olan üretim tekniklerini, tarım ilaçlarını, mineral gübrelerin kullanımını yasaklamamakla birlikte teknik talimatlarda yazılı miktarlarda kullanarak gıdalarda kalıntı oluşturmayacak şekilde kullanımını amaçlayarak, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir" diyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Aşırı gübrelemeden toprağın derinlerine sızan fosfor ve nitratlar tatlı su kaynaklarına ulaşmakta bu da insan, evcil hayvan ve yaban hayatı açısından ciddi problemlere yol açmaktadır. Dozunda ve tekniğine uygun olarak kullanılmayan kimyasal tarım ilaçları toprakta birikmekte, ekolojik sistemi olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bu olumsuz koşullar karşısında gelir düzeyi yüksek olan ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede bilinçlenerek örgütlenen üretici ve tüketiciler, doğayı tahrip etmeyen yöntemlerle insanlarda zehirli etki yapmayan tarımsal ürünleri üretmeyi ve tüketmeyi tercih etmişler. Bunun sonucu olarak ta yeni bir üretim tarzı olan "İyi Tarım Uygulamaları" ortaya çıkmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere,  uluslararası ticarete konu olan yaş meyve sebzede tüketici talepleri doğrultusunda, iyi tarım sertifikalı ürünler tercih edilmektedir."

Yılmaz, şöyle devam etti:

"İl Müdürlüğü olarak bizler de ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındıkta kalite artışının sağlanarak sürdürülebilir ve izlenebilir bir üretimin gerçekleştirilmesi amacıyla iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda önceki yıllardan devam eden 582 üreticimize ilave olarak yeni üreticilerimizde iyi tarım uygulamalarının başlatılması amacıyla gerek çiftçilerimize yönelik gerekse çiftçi temsilcilerimiz olan ziraat odalarına yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ziraat odalarımızın da konuyu önemseyerek vermiş oldukları destek ile 11 ilçemizdeki ziraat odamızla birlikte toplam 580 fındık üreticimizi kapsayan yeni bir projeyi daha ilimize kazandırıyoruz. Bu proje ile 2015 yılında ilimizde İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan üretici sayımız yüzde 100 artışla bin 162’ye çıkmış olacaktır."