Serpil KIRKESER - Özden ATİK/İSTANBUL, () TERÖR  saldırısı sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği Fransız Charlie Hebdo mizah dergisinin çizdiği ve Hz. Muhammed'in tasvir edildiği belirtilen karikatürleri köşelerine taşıyan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'ın yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 4,5 yıla kadar hapisleri istenen Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan katılmadı. Çetinkaya ve Karan'ı duruşmada avukatları temsil etti. Duruşmada 11 müşteki hazır bulundu.

MÜŞTEKİLER: ŞİKAYETÇİYİZ
Duruşmada dinlenen 11 müşteki sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek, duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasını ve cezalandırılmasını talep etti.

"ÖNÜMÜZDEKİ CELSE BİZZAT HAZIR EDECEĞİZ"
Sanıkların Avukatı Bülent Utku,"Mahkemeniz basın suçlarının bakıldığı bir mahkemedir. Bu nedenle duruşmalara gelip gitmekteyiz. Rahatsızlığı nedeniyle rapor almak zorunda kalan hakimin bir uygulaması vardır. Bunu takip etmekteyiz. Bunun dışında esas yargılamanın yüz yüzelik esasını içermesi ve davaya geçici çıkan hakimlerin bir sonraki duruşmaya gelmeyecek olmaları nedeniyle yargılama esastan devam edip sonuçlandırması sürecine herhangi bir katkı sağlamayacak olması dikkate alındığında sanıkları hazır edemedik. Şu anda gündemi yoğun olarak işgal eden Ankara'daki durum nedeniyle bir mesleki yoğunluk yaşamaktadırlar. Önümüzdeki celse bizzat hazır edeceğiz" dedi.

SANIKLARIN MAZERETLERİ KABUL EDİLDİ
Yargılamanın yüzyüzelik ilkesi barındıran husus içerdiğini ve mahkemenin yetkili hakiminin rahatsızlığı nedeniyle hazır olamadığını belirten mahkeme, davanın kamuoyunun dikkatini verdiği bir dava olduğunu belirtterek, sanıkların ifadelerini yetkili hakimin bulunduğu bir ortama gerçekleştirmesinin yargılamanın daha sağlıklı sonuçlara varılması için gerekli olduğunu belirtti.

DURUŞMA OCAK 2015'E ERTELENDİ
Sanıkların mazeretlerinin kabulüne karar veren mahkeme, sanıkların önümüzdeki celse hazır olmamaları durumunda haklarında zorla getirme kararı çıkarılacağını ihtarında bulundu. Duruşma 21 Ocak saat 10.30'a erteledi.

SANIKLARI PROTESTO ETTİLER
Davanın ardından adliyenin karşısındaki meydanda basın açıklaması yapan Avukat Mehmet Sarı duruşmada yaşananları anlatarak, sanıkların duruşmaya gelmemesini eleştirdi. Diğer Avukat Yurdal Kılıçer mahkemenin yetkili hakiminin rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamadığını belirterek, sanıkların duruşmaya katılmamasını eleştirdi. Avukat Kılıçer, "İstanbul'da olmalarına rağmen hakim beyin rahatsızlığını bahane ederek yine mahkemeden ve müştekilerin huzurundan kaçmışlardır" dedi. Davanın müştekisi olan aynı zamanda Gazeteci Erol Taşkan, yanında getirdiği fotoğraf makinasını, sarı basın kartını, defterini ve kalemini yere koyarak, sanıkları protesto etti. Daha sonra Taşkan ve beraberindeki avukatlar da sanıkları protesto amaçlı kırmızı kart gösterdi.

(FOTOĞRAF)