ORDU (AA) - Ünye Ziraat Odası üreticilere, yaklaşan fındık hasadı öncesinde üreticilere fındığın toplanması, kurutulması, muhafaza edilmesi konularında broşür dağıttı.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Oman Sarıkahraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, kısa bir süre sonra fındık toplamaya başlanacağını hatırlattı.

Yeni hasat döneminde yapılması gerekenlere ilişkin önlemler alınması gerektiğini belirten Sarıkahraman, oda olarak bu konuda el ilanı ve broşürle önlem aldıklarını söyledi.

Üreticilerin lehine olabilecek her şeyi broşüre yazdıklarını anlatan Sarıkahraman, "Burada çiftçilerin fındığın toplanmasından pazara indirmesine, satmasına kadar neler yapması gerektiğini yazdık. Dağıtılan el broşürleri ile uyardık. Bunu bugün kapalı pazar yerindeki çiftçilerimize dağıtıyoruz. Önümüzdeki günlerde de esnaflarımıza dağıtacağız” dedi.

Sarıkahraman, fındığın daha fazla değer kazanmasının üreticinin elinde olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Önce kaliteye önem vermeliyiz. Hasat zamanına gelmiş fındıkları mümkün olduğunca yerden toplamaya özen göstermeliyiz. Naylon çuval kullanmamalıyız. Naylon çuvallar fındıklarda küf oluşmakta ve aflatoksine neden olmaktadır. Bu durumda da ürün kalitesi düşürmekte ve döviz kaybına neden olmaktadır. Harmanda fındıklarımızı iyi kurutalım. Züruflu fındıkları yağmurlu havalarda ıslanmamaları için gerekli tedbirleri alalım. Züruflu fındıkları naylon çuvallara koymayalım. Patoz işleminden sonra fındığın içerisinde kırık ve ezik varsa mutlaka seçelim. Pazara erken getirilen fındıklar fiyatların düşmesine neden olmaktadır. Piyasanın arz ve talebe göre oluştuğunu düşünürsek özellikle de Ağustos ayı sonu ve Eylül ayında pazara ihtiyacınız kadar fındık getiriniz."