Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantepli ünlü baklava üreticileriyle birlikte hazırlanan “Türk Baklavası Standart Tasarısı” kabul edildi.
TSE Teknik Kurul toplantısı, TSE Başkan Vekili Mehmet Fahrettin Önder ve Teknik Kurul Üyeleri katılımıyla yapıldı. Antep Baklavası’nın uluslararası coğrafi işaret tescilini alan GSO ve baklavacılarla yapılan çalışma sonucunda son hali verilen ‘Türk Baklavası Standardı Tasarısı’nın da görüşüldüğü toplantıda, tasarı karara bağlandı. Böylece TSE, Türkiye genelinde uygulanacak olan ’Türk Baklavası Standardı’ yayımlanmış oldu.
Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Mehmet Sarı, Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu, Ali Şahin ve Derya Bakbak ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Akınal, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Özpolat, Mustafa Özpolat ve Mustafa Özmermer, Genel Sekreter Kürşat Göncü’nün yanı sıra İmam Çağdaş’ın sahibi Burhan Çağdaş ve Güllüoğlu Baklavalarının sahibi Ömer Güllü de TSE Teknik Kurul Toplantısı öncesinde düzenlenen resepsiyona ve törene katıldı.
GSO Başkanı Konukoğlu, törende yaptığı konuşmada, böyle güzel bir günde Ankara’da olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
GSO olarak Antep Baklavası’nın uluslararası coğrafi işaret tescilini 2013 yılında AB’den aldıklarına, bunun Türkiye’den alınan ilk ve tek tescil olduğuna işaret eden Konukoğlu, şunları söyledi:
"Şu anda Türk baklavası olarak standartları belirledik. İnşallah bundan sonra Türkiye’nin her noktasında TSE belgesi alan bütün arkadaşlar, standartlara uygun olarak baklavayı üreterek halkımıza sunacaklar. Bundan dolayı çok mutluyuz. Tek arzumuz var; dünyada baklavayı her ülkeye taşıyabilmek.”
Bu nedenle baklavanın kendine özgü üretim metodu ve malzemelerin korunması, sektörün geleceği için önemli rol oynadığını belirten Konukoğlu, “Baklava yapımında kullanılacak her bir malzemenin seçimi ve her bir aşaması ayrı bir özen ister. TSE yetkililerine, Türk baklavası standardı getirecekleri için sektör adına teşekkür ediyorum. Standardın uygulanması, sektörün genelinde baklava kalitesinin korunması ve genç kuşaklara aslına uygun olarak aktarılması açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.
"TATLI BİR YOLCULUK"
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de konuşmasında, Gaziantep’in markalaşma yolculuğunun devam ettiğini söyledi. Çok güzel, anlamlı törende bir arada olduklarını ifade eden Koçer, şunları kaydetti:
"Ben de bir zaman TSE Teknik Kurul Üyeliği yaptım. Bu tür törenler çok yapılmaz. Ama konu Antep ve baklava olunca, hep ilkleri yaşatan ve yaşayan bir şehir olunca baklavanın standardı konusunda da böyle güzel bir tören yapıldı. Bu tatlı yolculuğun inşallah Gaziantep adına ülkemiz adına çok güzel şeylere vesile olmasını temenni ediyorum.”
"STANDART YENİ UFUKLAR, YENİ KALKINMA YOLCULUKLARI AÇIYOR"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise baklavayı baklava yapan şehrin akşamdan sabaha olmadığını, insanlık tarihi kadar eski bir yolculuktan geldiğini belirtti. Şahin, şunları kaydetti:
"Dede mesleği dediğimiz ve atalarımızdan gelen, 4-5 kuşaktır bu işi yapanların süze süze getirdiği bir lezzet birikimi var. Büyük bir alın teri, emek ve büyük bir gayret var. Dünya ticaretinde büyük rekabet yaşanıyor. Yarışı yaşarken ölçümüz kalite, lezzet, işte bugün karşımıza çıkan standart olarak geliyor. Standart bize yeni pençeler, yeni ufuklar, yeni kalkınma yolculukları açıyor. Bu yapılan çalışmayı çok önemli buluyoruz. Oluşması noktasında da yüksek emek var. Bütün üreticilere teşekkür ediyorum. Bu potansiyeli dünyaya tanıtmak, dünyayı ülkemize ve şehrimize getirmek de en büyük görevlerimizde birisi.”
Milletvekili aday adayı olması nedeniyle TSE Başkanlığından ayrılan Hulusi Şentürk de konuşmasında, “Milli tatlımız olan baklava ile ilgili standardın yayınlanıyor olmasının sevincini yaşıyoruz” dedi.
Dünyada gıda sanayinin büyüklüğünün trilyon doları bulduğunu, Türk gıda sanayinin bu pazardan aldığı payı artırmak için önünü açacak adımların hızla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Şentürk, dünya düzeyinde yer alabilmek için standartların önemli olduğunu kaydetti.
Törene katılan Gaziantepli konuklara teşekkür eden TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz de “TSE, TSE olalı bu kadar meşhur bir standart görmemişti. İlgine çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
Bu arada, TSE Genel Merkezi’nde yapılan toplantı sırasında GSO ve Gaziantepli baklavacılar bir stant da açtı. Ulusal basın ve davetlilerin büyük ilgi gösterdiği stantta, ziyaretçiler, baklava çeşitlerinin tadına da baktı.