Azer DEMİR/ŞEMDİNLİ (Hakkari), () - HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi'nde hendek kazarak yol kapatıp kimlik kontrolu yapan, güvenlik güçleriyle çatışmalara giren PKK'lılara yönelik başlatılan operasyonların ardından, HDP Milletvekilleri bugün ilçeye gelerek incelemelerde bulundu.
Şemdinli-Yüksekova Karayolunun ilçenin yakınında hendek kazarak kapatan ve burada kimlik kontrolü yapan PKK'lılarla güvenlik güçleri arasında 14 Ağustos'ta başlayan çatışmalar, bugün yerini nisbeten sessizliğe bıraktı. İşyerlerinin halen kapalı olduğu ilçede vatandaşlar cadde ve sokaklara çıkarken, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Selami Özyaşar, Ağrı Milletvekili Mehmet Emin İlhan, Hakkari Milltvekilleri Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, HDP PM üyesi Cüneyt Caniş, Hakkari ve Yüksekova'deki bazı belediye eş başkanları, HDP, DBP yönetecileri ve STK temsilcilerinden oluşan yaklaşık 20 kişilik bir grup da ilçeye gelerek incelemelerde bulundu.
İlçenin Karşıyaka ile Beşevler Mahallesi, Altınsu köyü ve bu köye bağlı Meydan, Yelde Mahallesi ile Dereboyu mezrasına gelen 20 kişilik HDP heyeti, bir kısmı güvenlik gerekçesiyle boşaltılan evleri gezerek sahipleri ile görüştü.
Van Miletvekili Lezgin Botan, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, ilçenin savaş alanına döndüğünü belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirdi. Botan, "Silvan, Varto, Kürdistan’ın şu an bir çok il, ilçe ve beldelerinde buradaki vahşetin 10 katını gerçekleştirmektesiniz. Bu savaş suçunu işlemekten vazgeçin meşrutiyetiniz kalmamış. Böyle devam edemezsiniz. Siz bu kanın içinde boğulacaksınız. İster asker, ister polis, ister gerilla ve ister sivil halkımız, bunu yapan, bunun kararını veren 7 Haziran seçimini yok hükmünde sayan, içine sindirmeyen, 77 milyona savaş şantajı yapan savaş zihniyetini şiddetle kınıyoruz" dedi.
Nihat Akdoğan ise yaşananların kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti. Akdoğan, Obüs mermisinin isabet ettiği Tahirhan Özel’in evinde yaptığı incelemede şarapnel parçalarının isabet ettiği namazlığı gösteren Akdoğan, "İşte sizler bunlarla övünüyorsunuz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI