Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrumlu gazetecilerin başta turizm olmak üzere ilçeyi ilgilendiren sorularına da yanıtladı.
Turizm ve çevresel etkileri konusunda görüşlerini aktaran Vali Çiçek, Muğla’da çevre örgütleri ve sivil toplumun aktif olarak katılacağı bir Danışma Kurulu için hazırlıklara başladıklarını da müjdeledi. Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan tarafından karşılanan Vali Amir Çiçek’e, İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, İl Çevre Müdürü Uğur Şeren, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya ve İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik eşlik etti. Bodrum Kalesi İngiliz Kulesi’nde düzenlenen basın toplantısında Muğla turizmi ve Bodrum’un turizm verileri hakkında genel bir değerlendirme yapan Vali Amir Çiçek, “Bodrum’da turizm, eğitim, sağlık, altyapı ve şehircilik açısından bugüne kadar yapılanlar ve 2015 yılında yapmayı planladığımız işler hakkında bilgi vermek amacıyla Bodrum’a geldik. Önemli olan ortak akılla kolektif hareket ederek en iyiyi ve en güzeli ortaya çıkarmak” dedi.
EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ SİVİL İNİSİYATİF
Bodrum’un ve Muğla’nın çevre duyarlılığının yüksek olduğunu ve özellikle turizm yatırımları konusunda sivil toplumla sektör arasında uyuşmazlık yaşandığını hatırlatan Vali Çiçek, “Bizim en büyük eksiğimiz, yatırım yapılırken sivil inisiyatifi bu işin dışında tutmak. Turizm yatırımı yapılırken, ister kıyıya, ister ormana ya da sahile bir proje hazırlanırken, sivil toplumun da düşüncesinin alınması ve yatırımların ortak akılla yapılması gerekiyor. Bu nedenle Muğla Üniversitesi’nden uzman arkadaşlarımızla bir araya geldik. Muğla’da çevre örgütleri ve STK’lar ile uzman kişilerin katılımıyla bir danışma kurulu kurulması için çalışma başlattık. Çok resmi olmayan ancak etkin bir kurul olacak” diye konuştu.
Bodrum’da özellikle altyapı ve arıtma sistemleri konusunda önemli eksiklikler olduğunu belirten Vali Amir Çiçek, “İyi çalışmayan bir durum söz konusu. Ancak bunun nedeni parasızlık değil, iyi organize olamamak ve plansızlık” dedi. MUSKİ’nin Bodrum’daki arıtma ve altyapı eksikliklerini yatırım programına alması gerektiğini söyleyen Çiçek,”Biz belediye başkanları ile birlikte çalışıyoruz. Bu konuda sıkıntı yok. Kaynak sorunumuz da yok. İyi planlama sıkıntısı var.” dedi.
Daha sonra sözü İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik’e bırakan Vali Amir Çiçek, sözlerini “2015 yılı turizm sezonunun huzurlu ve güzel geçmesini, bol kazanç getirmesini diliyorum. Hedefimiz, 6 ay değil 12 ay turizm yapmak” diyerek noktaladı. Turizm İl Müdürü Veli Çelik de Muğla ve Bodrum’un turizm istatistikleri hakkında bir sunum yaptı. Muğla’ya turizm altyapıları için toplam 17 milyar liralık bir ödenek ayrıldığını söyleyen Çelik, bu ödeneğin 1 milyar lirasının harcandığını, 16 milyar liralık ödeneğin de altyapı, su, atık arıtma gibi işler için bekletildiğini anlattı.
Bodrum’un turizm rakamlarını da paylaşan Çelik, ilçeye 2014 yılında hava yoluyla 974 bin 961, deniz yoluyla 390 bin 591 turist geldiğini ve Bodrum-Milas Havalimanı’na iniş yapan turistlerin büyük bir çoğunluğunu İngilizlerin oluşturduğunu söyledi.
Daha sonra Vali Amir Çiçek, gazetecilerin sorularını ilgili il müdürleri aracılığıyla yanıtladı.
ECRİMİSİL KISIR DÖNGÜYE DÖNÜŞMÜŞ
Bodrum’da yüksek ecrimisil ücretlerine yönelik bir soruyu yanıtlayan Muğla Valisi, "Bu konuda gördük ki bir çıkmaza girilmiş. İlk tespit yapılırken yüksek rakamlar yazılmış. Daha sonra buraya inceleme amacıyla gelen kontrolör arkadaşlar bu rakamları düşürmemişler. Bunu da kendilerinden hesap sorulur düşüncesiyle yapmışlar. Bu konuda bilimsel bir çalışma yürütülüyor. Kanun ya da tüzük değişikliği ne gerekiyorsa yapılacak. Şu anda çözümsüz gibi görünse de bu kısır döngüyü bir şekilde çözeceğiz" dedi. Ecrimisilin kira değil ceza olduğunu hatırlatan Çiçek, "Bir turizmcinin sahile iki iskemle atınca oranın sanki mülkiyetini alıyormuşçasına yüksek bedeller ödemesi doğru değil." ifadelerini kullandı.