Giresun Valisi Hasan Karahan, “Giresun’unda içinde yer aldığı Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli özelliği jeopolitik konumudur. Orta Doğu ve Orta Asya Avrupa’ya açılan kapısı konumunda olan Bölgede, ulaşım aksları ve lojistik sektörüne yapılacak yatırımlar ilerleyen dönemler için umut vermektedir.” dedi.



Vali Karahan, “Kuzey-güney yol bağlantıları ve tünel yatırımlarından önce İç ve Doğu Anadolu’ya en rahat geçiş Samsun üzerinden yapılmaktayken, bugün Rize Ovit, Trabzon Zigana, Giresun Eğribel ve Ordu Akdeniz yol projeleri ile alternatifler çoğalmış ve Orta Asya ve Orta Doğu’nun ticari ve sosyal geçiş güzergâhları haline gelmektedir. Bir nevi modern İpek Yolu Projesi işlemektedir. Devletimizin Orta Asya ile bağlantılı tren yolu yatırımları, Samsun’dan Hopa’ya kadar sahil boyu tren yolu projesi, Sivas, Erzincan, Giresun ve Trabzon güzergâhlı kuzey-güney demiryolu bağlantıları hem ticari, hem de yolcu taşımacılığı açısından önemlidir.” diye konuştu.

Bölgede Samsun Lojistik yatırımının ardından bölge için iki projenin daha gündeme geldiğini dile getiren Giresun Valisi Hasan Karahan, “Giresun-Ordu ve Trabzon-Rize Lojistik Merkezi Projeleri fikir ve taslak aşamasında olmasına rağmen ulaşımla entegreli düşünüldüğünde stratejik bir hal alacağı kesindir. Diğer yandan bölgenin tarım ürünleri fındık ve çayda butik markalaşmalar ve yöresel tatların Türk vejetaryen mutfağı için olmazsa olmazları arasında, son yıllarda trendi yükselen bir profil çizmektedir. İnsan yaşamının en yüksek olduğu iller sıralamasında Doğu Karadeniz Bölgesi, il bazında ise Giresun birinci sırada gelmektedir. Bölgemizin doğal yapısı ve doğal bitkisel gıdaları turizm ve tanıtım açısından önemli olduğu kadarıyla ekonomik değeri de yadsınamayacak boyuttadır.” ifadelerini kullandı.

EKONOMİDE TARIMSAL ÜRÜNLER ÖN PLANDA

Giresun ekonomik manada fındık ve çay mamulleri, metal ürünleri, içecek, ağaç ürünleri ve büro malzemeleri, giyim eşyası ve turizm odaklı bir yapılanmaya sahip olduğuna işaret eden Vali Karahan, “Ordu-Giresun Havalimanının açılması, Giresun Adası’nın turizme kazandırılması ve bölgede son bir iki yılda oluşturulan otel, restoran tarzı işletmelerin çoğalması, yayla turizmi, Arap turizmi ile turizm yeni lokomotif olmuştur. Genel perspektifte Giresun ekonomisi 2002-2014 dönemlerinde ortalama % 5 seviyelerinde büyümektedir. İstihdamın dağılımı ise %23.6 tarım, %19.4 sanayi, %7 inşaat, %50 hizmet sektöründe gözükmektedir. Giresun’da işsizlik oranı da %6,5 seviyelerinde, ülke ortalamasının altında seyretmektedir. Giresun fındık tarımı ağırlıklı bir ekonomik yapılanmaya sahiptir. Fındık ürününü değerlendirdiğimizde 2015 yılı ürününde ülke genelinde 600 bin ton civarında olduğu tahmin edilirken, Giresun’da bu rakam 110 bin ton olarak ön görülmüştür. Fındığın başkenti olan Giresun ürünün ortalama %20 sine sahiptir. Son dönemde fındıklı krokan, çikolata gibi mamul madde ürün markalarının butik üretim yapması bu ürünün değerine katkı sağladığı gibi bölgenin yöresel damak tatlarının da turizme açılmasına fayda sağlamıştır. Giresun Valiliği olarak fındık mamulü markalarımızın bilinirliğinin artırılması için çeşitli fuarlarda tanıtım ve reklam çalışmalarına destek verilerek bugünkü aşamanın oluşmasına katkı sağlanmıştır. Ayrıca Karadeniz Duble Yolu kenarlarına fındık motifli büfeler yerleştirmek ve özel müteşebbislere kiralamak suretiyle Giresun kalite fındığın tanıtımına öncülük etmekteyiz. Diğer yandan Giresun çay üretiminde de Türkiye’de dördüncü sırada, kalitede ise birinci sıradadır. Giresun’un doğu bölgesi sahil bandında yetişen çay aromatik yapısı itibarıyla damak tadına en uygun konumdadır. Bölgemizde 2015 yılı içinde toplam 25 bin ton çay üretilirken, bu üretimin 10 bin tona yakını Tirebolu ilçemizde,7 bin tona yakını ise Eynesil ile Çanakçı ilçelerimizde olmuştur. Sadece Giresun’da 12 fabrika, çay işleme ve paketleme işiyle iştigal etmektedir. Bölgemizde fındık gibi, çayın da alternatifi yoktur. Çay ile ekonomisini ayakta tutmaya çalışan ve yaşamsal ihtiyaçlarını gideren bölge insanımıza sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerdeki çay ticaretinin de büyük katkısı bulunmaktadır.” dedi.

Giresun’da 70 hektar üzerine kurulu bulunan Giresun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde 32 firma faaliyette olduğunu dile getiren Vali Karahan, “Bu bölgede yoğunluklu fındık mamulü imalatı, metal ve metal ürünleri imalatı yapılmaktadır. Geniş bir arazi yapısına sahip olmasına rağmen, OSB’nin eğiminden dolayı bu bölgede sanayi kullanım alanı 34 hektar ile sınırlandırılmıştır. Doluluk oranından dolayı taleplere cevap veremeyen Giresun Merkez OSB’ye nazaran Bulancak ilçesinde 48 hektar bir alan ikinci OSB’ye tahsis edilmiştir.58 parseli bulunan bu alanda yer tahsisleri devam etmekte olup,180 talepten 21’inin yer tahsisi gerçekleştirilirken, 37 parsel için ise firmalarla görüşmeler devam etmektedir. Bu bölgeyi cazip yapan en önemli etken ise Ordu-Giresun Havalimanına 10 dakika mesafede deniz manzaralı ve Karadeniz Duble Yoluna sınır olmasıdır. Şuan itibarıyla altyapı proje ihalesi beklenmektedir. Bu bölge için üç kriter belirledik, istihdam, katma değerli ürün ve yüksek ücretli çalışma prensibi olan firmalar tercimiz olmaktadır. OSB’lerin yanında Giresun’da 20’nin üzerinde konfeksiyon imalatı yapan firma bulunmaktadır. Bu firmaların başında Akın Çorap ve Orsan-Girteks Tekstil firmaları gelmektedir. Yine mobilya imalatı konusunda Giresun önemli aşamaları geçmiştir. Kalite ve üretim kapasitesi açısından Doğu Karadeniz Bölgesi’nde dikkat çeken bir sektör olan mobilya ve ağaç sanayi imalatı ilimizde ciddi potansiyele ulaşmıştır.Okul sırası,ofis mobilyaları ve ev mobilyaları konusunda kurumsal firmaları içinde barındıran Giresun’da bu sektörde istihdam yoğundur.Özellikle kalifiye işçi konusundaki sorun devletimizin kurs destekleri ile işletmelerde aşılmaktadır.” diye konuştu.

DOĞA TURİZMİ İLGİ ÇEKİYOR

En önemli hedeflerden biri hiç şüphesiz doğa turizmidir.” diyen Vali Hasan Karahan, “Son yıllarda turizmin denizden doğaya dönüşü Doğu Karadeniz Bölgesi’ni cazibe merkezi haline getirmiştir. Giresun Adası 2015 yılının parlayan yıldızı olmuştur ve 2016 için ise ön görülerimiz daha yüksektir. Arap turizm acentelerinin bölgemiz için planları turizm stratejimizin meyveleri konumundadır.2015 yılı ile Giresun Adasına yat turizmi ülke gündemini aşmış ve uluslararası basında Giresun’un tanıtımı yapılır hale gelmiştir. Son iki yılda Giresun sahil bandı ve yaylalarında birçok turizm tesisi hizmete girmiştir. Bölgemizin doğa harikası yaylalarında da yerli ve yabancı turist ilgisi yoğundur. Bu yönde DOKA, DOKAP ve TKDK destekli projelerimiz mevcuttur. Bu bakımdan Doğu Karadeniz Yaylalarını birbirine bağlayan Yeşil Yol projesi turizm açısından çok önemlidir. Yine yaylalarımızın doğal zenginliklerini muhafaza ederek altyapısının güçlendirilmesi, turistlik tesislerin ve konaklama yerlerinin çoğaltılmasıyla kalitesinin artırılması hedeflenmektedir ve çalışmalar devam etmektedir. Giresun’da doğa turizminde ilk ciddi yatırım Giresun Valiliği katkısıyla 2007 yılında Giresun Kümbet Yaylası Koçkaya Mevkiinde hizmete açılmıştır. Bu yatırım özel sektörün önünü açmış ve daha da cesaretlendirmiştir. Son yıllarda Kümbet, Kulakkaya bölgelerinde turistlik tesisler inşa edilmiştir. Giresun’un marka otel projesi kapsamında Titanik Grubu Giresun Özel İdaresi’ne ait olan merkez Teyyaredüzü Mahallesinde deniz manzaralı bina ve alanı kiralamak suretiyle bugün otel planını projelendirmiş ve çalışmalarına başlamıştır.” şeklinde konuştu.

KuzeyNews Dergisi / Nisan Sayısı