Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı  üretiminde önde gelen bölgelerden Balıkesir'in Ayvalık, Gömeç, Edremit, Havran ve  burhaniye ilçelerinde, ekim yağışlarının geçen yıla göre yüzde 90 civarında  azalması, sofralık yeşil zeytinin kalitesini düşürdü.
Edremit Ziraat Odası İkinci Başkanı Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, kuzey Ege'de zeytin üreticisinin sonbahar kuraklığı nedeniyle  zor günler geçirdiğini söyledi.



Kuraklık nedeniyle çiftçi borçlarının bir yıl ertelenmesi için yapılan  girişimi olumlu bulduklarını dile getiren Diker, "Şu yaşanan sezon tam bir  felaket. Aşağı yukarı 20 senenin en kötü sezonu diyebiliriz. Özellikle sonbahar  yağışları hiç olmadı bölgemizde. Bununla ilgili Ziraat Bankası'na ve tarım kredi  kooperatiflerine borcu olan üreticilerimizin borçlarının bir yıl ertelenmesi  Bakanlığımızca uygun görülmüştür." dedi.

Zeytinlikleri gezdiğinde gördüklerine üzüldüğünü anlatan Diker, şöyle  konuştu:
"Yağış almadığı için sofralık yeşil zeytin dalında yanmış. Ağaçlar da  şu anda yanmış, kavrulmuş şekilde yağmuru bekliyor. Çok suya ihtiyaçları var. Bu  nedenle sofralık zeytinin kalitesi de rekoltesi de düştü. Yanması nedeniyle  sofralık yeşil zeytin az oldu bölgede. Zeytin ağacı, susuzluktan büyük yara almış  durumda ve bu gelecek yıllardaki ürünü de etkileyecek."

İRİ TANELİ YEŞİL ZEYTİNDE SIKINTI YAŞANABİLİR
Ayvalık Ziraat Odası Başkanı HASAN Kıtay da sonbahar yağmurlarının  beklendiği gibi yağmadığını belirterek, "Zeytinde büyük oranda rekolte ve kalite  kaybı oluştu. Bölgemizde yüzde 20 civarında bir ürün kaybı var. Meyve taneleri  küçük kaldı ve zamanından önce karardı." ifadelerini kullandı.

Edremitli zeytin ve zeytinyağı üreticisi Agah Ferhatoğlu da bu sene  sofralık yeşil zeytinin sonbahar yağışlarının olmaması yüzünden çok az olduğunu  dile getirerek, "Edremit Körfezi'ndeki yeşil zeytinler, kuraklık nedeniyle  ufaldı. Özellikle iri taneli zeytinde sıkıntı yaşanabilir. Bu durum ilerleyen  günlerde fiyatlara da yansıyabilir." diye konuştu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Ege Bölgesi'ne ilişkin raporuna göre,  bu yılın ekim yağışları 2015'in aynı dönemine göre yüzde 91,3 azaldı, uzun yıllar  ortalamasının yüzde 85 altında gerçekleşti.


AA