Bakanlar Kurulu, Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri'nin DFİF kaynaklı kredi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin usul ve esaslarını belirledi.

Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri'nin (TSKB) 1/5/2000 tarihinden sonra Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarından kullandıkları ve bakiyesi bulunan kredi borçlarının, Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanunun geçici 4 üncü maddesi uyarınca yeniden yapılandırılarak tahsiline ilişkin usul ve esaslar, Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlendi. Buna göre TSKB’lere 2000-2007 yılları arasında ürün alımlarının finansmanında kullanılmak üzere, DFİF kaynaklarından uygun şartlarda döner fon şeklinde yıllara yaygın olarak kullandırılan ve toplam değeri yaklaşık 1.3 milyar lirayı bulan kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak 11 Nisan 2013 tarihinde 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanununa Geçici 4. madde eklenerek birliklerin DFİF borçlarının yeniden yapılandırması imkanı sağlandı.

Böylece, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilenler de dahil olmak üzere Birliklerin 1/5/2000 tarihinden sonra DFİF’ten kullandıkları kredilere uygulanan faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçildi. Kullanılan bu kredilere, Banka cari faizi veya TEFE/ÜFE aylık değişim oranından düşük olanı basit usulde uygulanmak suretiyle hesaplanarak eklenecek tutarın ödenmesi sağlanacak.

Yeniden yapılandırmayla birlikte borç tutarının ilk taksiti 2014 yılında ödenecek şekilde 15 yılda eşit taksitler halinde yılda bir defa olmak üzere ödenmesi imkanı getirildi. Ayrıca, yeniden yapılandırılan borcun tamamının tek seferde ödenmesi durumunda hesaplanan faiz tutarından yüzde 25 indirim uygulanacak.

Yapılan düzenlemeyle Birlikler yaklaşık 670 milyon TL borç yükünden kurtulacak. 2007 yılından bu yana Birliklerin borçlarının ödenmesinin ertelenmesi sayesinde birlikler, sağlanan bu kamu kaynaklarından uzun yıllarca faydalanmış ve yapılan bu düzenlemedeki 15 yıllık geri ödeme planıyla da bu kuruluşların sektördeki yapı içinde kalmalarına fırsat sağlandı.

Bu çerçevede, Tarım Satış Kooperatif Birliklerinin en geç 31 Aralık 2013 tarihine kadar Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile protokol imzalaması gerekiyor.