İSTANBUL, () CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İstanbul Sultanahmet’te yapımı süren bir inşaatın temel kazısında çıkan tarihi kalıntıların tahrip edildiği iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı'na soru önergesi verdi.


Tanal, önergesinde  şu sorulara yanıt istedi:

1- İstanbul Sultanahmet’te birçok farklı “kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulları” tarafından alınan kararlarla “Kentsel ve Arkeolojik Sit Alanı”, “Dünya Miras Alanı” ve “Birinci Derece Koruma Bölgesi” sınırları içinde yer alan bir bölgede otel inşaatının yapılmasına izin verilmesinin sebepleri nelerdir?
2- Bu inşaata izin veren sorumlular hakkında herhangi bir idari tahkikat başlatılacak mıdır?
3- Bu inşaatın çalışmaları sırasında tahrip olan tarihi yapıların uğradığı zararlar nasıl karşılanacaktır?
4- Bu zararlardan sorumlu olanlar kimlerdir? Bu kişiler hakkında herhangi bir idari tahkikat başlatılacak mıdır?
5- Fatih Belediyesi’nin bu inşaatın yapılması için 1. Derece Sit alanı olan bölgeyi kayıtlarda değişiklik yaparak 2. Derece Sit alanına çevirdiği ve böylelikle imara açıldığı iddiaları doğru mudur?
6- İstanbul 4 nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun “korunması gereken eserler var” diyerek 1. Derece arkeolojik sit alanı ilan ettiği arsaya dozerle girilerek arkeolojik eserlerin tahrip edilmesinden kimler sorumludur? Bu sorumlular hakkında herhangi bir idari işlem başlatılacak mıdır?
7- Bu inşaat sırasında Bizans Krallarına ait olan kaçış tünellerinin betonla, yine Bizans dönemine ait su sarnıcının da üç kamyon taşla doldurulduğu iddiaları doğru mudur?
8- Fatih Belediyesi’nin 1. Derece Sit alanına bu inşaatın yapılmasına izin vermesinin yasal gerekçeleri nelerdir? Bu 1. Derece sit alanının 2. Derece sit alanına çevrilmesi nasıl mümkün olmuştur? Belediye hakkında idari tahkikat başlatılacak mıdır?
9- Bu inşaat devam etmekte midir? Bu inşaat devam etmekte ise yasal gerekçeleri nelerdir? Bu inşaatın acilen durdurulması için gereken önlemler alınacak mıdır?
(FOTOĞRAF)