Yüksek oranda para ödemek isteyen ancak en fazla brüt asgari ücret üzerinden devlet katkısı alabilenler, aile üyeleri için ayrı hesap açarak devlet katkısından daha fazla faydalanabilecek.

Yeni hazırlanan Bireysel Emeklilik Yönetmelik Taslağı, 18 yaş altındakiler için bireysel emeklilik hesabı açılabilmesini öngörüyor. Yeni taslak sayesinde yüksek oranlarda katkı payı ödemek isteyen ancak en fazla brüt asgari ücret üzerinden devlet katkısı alabilenler, aile üyeleri için ayrı hesap açarak devlet katkısından daha fazla faydalanabilecekler.

Tasarruf bilinci gelişir

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle Bireysel Emeklilik Yönetmelik Taslağı ile bireysel emeklilik sektöründe yaşanacak gelişmeye yönelik açıklama yapan AvivaSA CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, 18 yaş altı çocuk ve gençlerde tasarruf bilincinin gelişmesinde taslağın önemli bir rol oynayacağına vurgu yaptı. Türkiye’de 18 yaş altı 23 milyonluk nüfusun bulunduğunu belirten Kurdaş, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında tasarruf oranlarının oldukça düşük seviyelerde yer aldığı Türkiye’de, taslağın tasarruf açığının daraltılmasına da katkı sağlayacağını ifade etti. Çocuk ve gençlerin tasarrufları artırmadaki önemine değinen Kurdaş, şöyle devam etti:

Toplam nüfusa ulaşır

”TÜİK nüfus projeksiyonlarına göre 2014 yılsonu itibarıyla; Türkiye’de 18 yaş altında; 11 milyonu kız, 12 milyonu erkek olmak üzere toplam 23 milyon çocuk ve genç nüfusu var. BES’in toplam nüfusa penetrasyonu yüzde 6.5. 18 yaş üstü nüfusa penetrasyonu ise yüzde 9.3. Yönetmelik taslağı kapsamında belirtildiği üzere, 18 yaş altı nüfusun da sisteme katılmasıyla birlikte, potansiyel BES katılımcı sayısı Türkiye’nin toplam nüfusuna ulaşacak. Böylece çocuklar ve gençler için de bir tasarruf bilinci oluşturularak, geleceğe önemli bir yatırımın önü açılacak. Gençler geleceğe umutla bakabilecek.”