AB Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn, uluslararası haber ajansı Reuters'le bir röportaj gerçekleştirdi.

Brüksel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB liderlerinin gerçekleştirecekleri zirvede Türkiye ile ilişkilerde yeni bir başlangıç yapmak isteğini belirtti.

"Türkiye-AB ilişkisinde yenibir ivme var" diyen Hahn, yıl sonuna kadar Ankara ile durmuş olan AB üyelik görüşmelerine yeniden başlamayı önereceğini söyledi. Hahn, "Bu bizim Türkiye ile ilişkimizde kapsamlı bir şekilde yeni bir başlangıç yapmamızla ilgili ve umarım bu da yapılacak zirvede onaylanır" dedi.

Son yılların en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya olan AB, Erdoğan'ın AB liderleriyle daha üst düzeyde görüşme talebini karşılamak amacıyla da bu zirvenin yapılması önerisinde bulundu.

Türkiye ile genel olarak verimsiz geçen 10 yıllık bir üyelik sürecinin ardından AB ülkeleri, Avrupa ve Ortadoğu arasında köprü görevi gören, büyük ve stratejik olarak önemli olan Türkiye'nin mülteci krizinin çözümü konusunda önemli rol oynayabileceğini düşünüyor.

AB, topraklarındaki 2.2 milyon Suriyeli mülteciyi tutması karşılığında Türkiye'ye 3 milyar euro (3.2 milyar dolar) mali yardım, AB'ye kabul görüşmelerinin hızlanması ve Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşları için vize serbestisinin çabuklaştırılması teklifinde bulundu.

"Böyle bir zirve, bu yöndeki bir anlaşmanın sağlandığının ilan edilmesi için iyi bir fırsat. Bunun hâlâ Noel'den önce gerçekleşmesini bekliyorum" diyerek, Türkiye'nin kuzey Suriye'de bir "güvenli bölge" kurulması isteğinin artık görüşmelerin bir parçası olmadığını belirtti.