Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’nin Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA)’nın mali desteği ile yürütülen proje kapsamında Muğla’daki arı konaklama noktalarının sayısal koordinatları belirlendi. Belirlenen noktalara arıcılar tarafından internet ortamında alanların boş veya dolu olduğu görülebilecek.
Türkiye’de ilk defa Muğla’da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce uygulamaya konulan proje diğer illere de örnek olması bekleniyor. Proje Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye geneline yayılacak olup, Muğla pilot bölge olarak belirlendi. Muğla dışından gelecek olan arıcılar http://arikonaklama.org/ adresinden gelecek oldukları ilin kapasitesine görerek bu bölgelere rezervasyon yapmak suretiyle konaklama yapabilecekler. Böylelikle il içindeki arı hareketleri izlenebilecek ve konaklama alanlarının dışına arı getirilmesinin önüne geçilebilecek. Bu proje ile Muğla genelinde 10 bin 548 noktanın koordinatları ile birlikte konaklama kapasitesi ve nokta bilgisi çıkarılarak web üzerinde haritalandırıldı. Arı konaklama işleri bu sistemden yapılacak.
ARICILARIN YÜZDE 80’İ İNTERNET KULLANMAZ
Muğla Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, projenin geleceğe yönelik faydalı bir proje olduğunun altını çizerken, projenin uygulamasında sıkıntılar yaşanacağını açıkladı. Şahin, “Muğla’da turizm potansiyelinin yanında arıcılık da var, arıcılık ve turizm iç içe. Proje bizim baştan bu yana olmasını istediğimiz bir proje. Yerli arıcı internete bakmaz. Burada uygulamada çok büyük sıkıntılar yaşanacak. Mahallede veya ilçede bulunan kayıtlı veya kayıtsız arıcıların öncelikle konakladığı yerler belirlenerek işaretlenmelidir. Aksi takdirde daha önce belirlenen bu noktalar herkese açık göründüğü zaman yerli arıcı ile dışarıdan gelen arıcı arasında büyük kaos yaşanacaktır. İzinsiz olarak, belirlenen noktaya gelen ilk arıcı, o noktaya sahip olacaktır. Yönetmeliğimizde arıcıların kaldırılması ile ilgili net bir müeyyide yok. Bu projede alt yapı çalışmaları en azından iki yıl sahada çalışılmalıydı. Arıcılar, mahalle muhtarları, İlçe Tarım Müdürlükleri bu konuda çok iyi bilgilendirilmeli ve hem fikir olmalıdır. Türkiye arıcısının yüzde 80’i internet kullanmıyor. Yaşanacak en küçük sıkıntıda tarım ilçe müdürlükleri arıcıları Arıcılar Birliğine gönderiyor. Burada töhmet altında bırakılan Birlikler olmaktadır. Bu proje Muğla arıcılığı için önemli bir projedir. Ancak oldu-bittiye getirilmemeli. Aksi takdirde projeye çok yazık olur” dedi.
MAYBİR Başkanı Şahin, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sayısal koordinatları verilen alanlarda aracıların sıkışıklığının önlenmesi için tali ve cep yollar açması gerektiğini belirterek, bu yollar ile sıkışıklığın önüne geçilebileceğini açıkladı.