Et ve Süt Kurumu (ESK), canlı besilik hayvan ithalatı için üreticilerden talep toplamaya başladı. İşletmeler, ESK’ya talep formu sunacak. Her bir işletme en az 60 başlık talepte bulunacak. ESK yetkililerinin yurtdışına gittiği, hayvan seçimi için inceleme yaptığı belirtildi. Bakanlar Kurulu kararıyla, ESK’ya 400 bin baş besi ve damızlık hayvan ithalatı yetkisi verilirken, kırmızı et fiyatlarına karşı piyasayı regüle etmekle görevli olan Kurum harekete geçti. ESK, besici ve üreticilerden talep toplamaya başladı. Gelecek talebin büyüklüğüne göre de kaç başlık canlı besilik hayvan ithalatı yapılacağı belirlenecek.

200 VE ÜSTÜNE REFAKAT EDİLEBİLİR

Karara göre, ESK’nın çeşitli illerdeki kombina müdürlüklerine talep formu ile başvurmak mümkün olacak. Besiciler, en az 60 baş talep edebilecek. Daha az talepte bulunan üreticilerin başvuruları kabul edilmeyecek. Ardından da ESK ile sözleşme imzalanacak ve hayvan bedelinin yüzde 20’si avans olarak alınacak. 200 baş ve üstü hayvan talep edenler ise, hayvan alımına kendileri refakat edebilecek. İthalat sürecinin tamamlanmasından sonra da hayvanlar 21 gün boyunca sahiplerine verilmeyerek karantinada kalacak. Bu süreçte hayvanların başka birine devri ya da satışı mümkün olmayacak.

HAYVAN SEÇİMİ İÇİN HEYET GİTTİ

Kararın çıkmasının ardından ESK, yurtdışına bir hayvan seçim heyeti göndererek ithal etmek için hayvan araştırmasına başladı. İthal edilecek hayvanlar, teknik ve sağlık şartlarına uygun olacak. Besilik sığırlar, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkeklerinden seçilecek. İthal besilik sığır için satış fiyatları, taleplerin toplanmasından sonra açıklanacak.

Kaynak:habertürk