Kırgızistan’ın turizm merkezi Çolpan Ata kentinde 2 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil birçok liderin açılışına katıldığı 3’üncü Dünya Göçebe Oyunları 4’üncü gününde sürüyor.

Dünya Göçebe Oyunları, göçebe Türklerin bağrı Çolpan Ata şehrinde devam ediyor. Bin tane Kırgız milli çadırının (boz üy) kurulduğu Kırçın Yaylası’nda başlayan kültürel programlar 6 Eylül’e kadar devam edecek. Program Yönetmeni Altınbek Maksutov, kültürel programlar kapsamında 500 etkinliğin yapılacağını bildirmişti.

Göçebeler geri döndü

Oyunların ilk gününde başlayan kültürel program, bin 600’den fazla oyuncunun katılımı ile ’Göçebelerin Altın Çağı’ adlı tiyatro performansıyla açıldı. Gösteri, 9’uncu ve 10’uncu yüzyılları kapsayan dönemde Kırgız halkının tarihini anlatıyor. Göçebelerin yaşam tarihi hakkında geniş olarak bilgi almak için ülkede bulunan turistler için geleneksel danslar ve şarkılar, geleneksel gelenek ve görenekleri anlatılıyor. Gösteriler, göçebelerin zamanında oynanan oyunlar gösterilirken, halk zanaatkârların, milli yemeklerin sergileri yapıldı, göçebe halkların kıyafetleri gösterildi ve göçebe halkların kimliğini yansıtan güzel sanatlar (resim, çizim, heykel) ile tanışma etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Öte yandan, Kırçın Yaylası’nda dünya halklarının destanları sunuldu, en hızlı ve güzel bir şekilde Kırgız milli çadırının kurulmasında yarışmalar yapılırken, ok atma ve at üzerinde ok atma müsabakaları düzenlendi.

37 spor dalında yarışan sporcuların mücadelesi sürüyor.

Kültürel programlar, Issık-Göl’ün Kırçın Yaylası’nda gerçekleştirilirken, ülkenin turizm merkezi Çolpon Ata’nın Sağlık ve Spor Merkezinde sporcular madalya için ter döküyor. Oyunlar çerçevesinde bilek güreşi, güreşin çeşitleri, kemer güreşi (alış), kökpar, mangala, milli avcılık oyunu (salburun), halat çekme, mas güreşi, pahlavani (kahramanların sporu), 80 kilometre mesafede uzaktan at binme, Ordo oyunu, Moğol güreşi, Türkmen milli güreşi, Kırgız güreşi yarışmaları sona erdi.