İki kız çocuğunu tacizden korumak isterken yediği yumruk sonucu hayatını kaybeden ve Almanya’da “Cesur Yürek” olarak adlandırılan Tuğçe Albayrak’a liyakat nişanı verilmesi için toplanan 300 bin imza sonuçsuz kaldı. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck nişan için ’hayır’ dedi.
13 ile 14 yaşlarındaki iki Alman kızı çocuğunu Sırp Sanel M.’nin saldırısından kurtardıktan sonra aynı gencin attığı yumruk sonucu komaya giren ve buna bağlı olarak hayatını kaybeden Tuğçe Albayrak’ın ailesine mahkeme kararından sonra ikinci bir darbe de Almanya Cumhurbaşkanlığından geldi. Tuğçe’ye Alman Liyakat nişanı verilmesi için başlatılan imza kampanyasında 300 binden fazla imza toplanmış ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Guack’a teslim edilmişti. Toplanılan imzalardan sonra Alman Cumhurbaşkanı Gauck Tuğçe Albayrak’a Alman liyakat nişanı verilmesini reddetti.
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Tuğçe’nin ölümüyle ilgili Cumhurbaşkanının çok etkilendiğini ancak, liyakat nişanı için çok detaylı araştırma yapıldığını ve Tuğçe’nin bu ödülü hak edecek bir durumunun söz konusu olmadığı belirtildi.
Tuğçe Albayrak’ın ölümüne neden olan Sanel M’ye Darmstadt Eyalet Mahkemesi üç yıl hapis cezası vermişti.