Yükseköğretim kurumlarının akademik performanslarını bilimsel metotlar geliştirerek kamuoyu ile paylaşan URAP (University Ranking by Academic Performance) 2014 yılı sıralamasını yayınladı.
Amasya Üniversitesi, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler kategorisinde 2011 yılında 39. sırada yer alırken 2014 yılı raporunda ise 14 basamak yukarı çıkarak 25. sıraya yükseldi. Ayrıca, vakıf ve devlet üniversitelerinin tamamını kapsayan tüm sıralamada ise 2011 yılında 109. sırada yer alan Amasya Üniversitesi 2014 yılı raporunda 16 basamak yukarı çıkarak 93. sıraya ulaştı.
Üniversite sıralamaları yapılırken, enstitülerdeki doktora öğrencisi sayısı, öğretim üyesi başına uluslararası indekslerde yapılan yayın sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, yayınlara yapılan toplam atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen doktora öğrenci sayısı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, araştırmacıların farklı kurumlarla yaptığı ortak çalışmalar gibi pek çok önemli akademik ölçütün dikkate alındığını belirten Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, “Üniversitemiz bünyesinde bulunan enstitülerimiz ilk defa 2011 yılında yüksek lisans öğrencisi almaya başlarken, ilk doktora programları ise 2012 yılında öğrenci almaya başlamış ve henüz mezun vermemiştir. 2011 yılında kurulan ve 2012 yılından itibaren ise aktif olarak BAP birimi bilimsel projeleri desteklemeye başlamıştır. Tüm bu çalışmalar ve gelişmeler son dönemde üniversitemiz adresli bilimsel ve akademik çalışmalara ivme katmış ve istikrarlı bir şekilde artış yaşanmıştır. 2015 yılı itibari ile Merkezi Araştırma Laboratuarımızın aktif olarak hizmet verecek olması, öğretim üyesi kadromuzdaki artış, yeni lisansüstü programlarımıza alınan onaylar ve buna paralel olarak öğrenci kabulleri ile araştırmacılarımızın yapacakları üst düzey uluslararası çalışmalar bizlere ileriye yönelik olarak daha umutla bakmamızı sağlamaktadır. Yine bu sıralamalarda dikkatle incelendiğinde özelikle fen ve sağlık bilimlerinde akademik birimleri yoğunlaşan üniversitelerimizin ön plana çıktığı açıkça görülmektedir. Özellikle aktif Tıp Fakültesi bulunan üniversitelerin üst sıralarda yer aldığı görülmektedir” diye konuştu.
“Verilerden hareketle, özellikle temel bilimler, mühendislik ve sağlık bilimlerinde öğretim üyesi kadromuza dahil ettiğimiz, edeceğimiz genç ve dinamik araştırmacılarımız 2015 yılında yapılacak sıralamada daha üst noktalara kısa sürede çıkacağımızın şimdiden açık bir şekilde göstermektedir.” diyen Rektör Orbay, “Üniversite olarak geçmişte neredeydik? Bugün neredeyiz? Ülkemizde ve dünyada yükseköğretim nereye gidiyor? Gelecekte nerede olmak istiyoruz? Bu hedeflere nasıl ve hangi eylemlerimiz ile ulaşacağız? gibi sorularla tüm paydaşlarımızın aktif katılımıyla hazırladığımız 2015-2019 stratejik planımızda cevap aradık” şeklinde konuştu.
Orbay, URAP sıralamasından hareketle Amasya Üniversitesi’nin kısa vadedeki hedefini 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler kategorisinde ilk üç üniversite arasına girmek olarak açıkladı.