Mehmet TÜRK/DİYARBAKIR, ()- ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nde bugün meydana gelen ve 28 kişinin ölümüne, 100'e yakın kişinin de yaralanmasına neden olan patlama, Diyarbakır'da yapılan açıklamalarla kınandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DBP'li Gültan Kışanak, Baro Başkanı Tahir Elçi ve birçok sivil toplum örgütlerinin temsilcisi, yaptıkları açıklamalarla ile patlamayı lanetlerken, HÜDA- PAR Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz da tiwitter'daki hesabından bombalı saldırıyı kınadı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Suruç’ta bugün meydana gelen canlı bomba saldırısını nefretle kınayarak, yaşamını yitirenlerin ailelerine ve tüm Türkiye halklarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi. Kobani’nin yeniden inşası çalışmalarında gönüllü olarak yer alan gençlere yönelik yapılan katliamın, Rojava devriminin, insanlığın evrensel değerlerine sahip çıkarak elde ettiği başarı ve kazanımları sindiremeyen güçlerce yapıldığını belirten Kışanak, Kürt halkının planlı ve kapsamlı bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Son derece üzgün olduklarını söyleyen Kışanak, bu barbarca vahşete karşı halkı tedbirli olmaya, hükümeti de olayın sorumlularını ve bağlantılarını açığa çıkarmaya çağırdı.
MECLİS TOPLANTISI ERTELENDİ
Büyükşehir Belediyesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı, Suruç’ta yaşanan katliam nedeniyle ertelendi. Toplantıda gündeme geçilmeden önce söz alan Sur Belediyesi Başkanı Seyit Narin, Suruç’ta yaşanan katliamı protesto etmek amacıyla meclis toplantısının ertelenmesini sözlü önergeyle önerdi. Öneri oy çokluğuyla kabul edilerek, meclis toplantısı ertelendi.
'DİYARBAKIR OLAYININ FAAİLLERİ YAKALANSAYDI, SURUÇ'TA BU OLAY OLMAZDI'
Sur Belediyesi Başkanı DBP'li Seyid Narin, Suruç’ta yaşanan saldırının insanlığa ve halkların kardeşliğine karşı yapıldığını söyledi. Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SDGF) Kobane’nin yeniden inşası için aldıkları kararı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi adına selamlayan Narin, Kobane ve Rojava sürecinin başladığı günden bugüne benzeri birçok insanlık dışı saldırı yapıldığını hatırlatarak, "Başta halkın güvenliğinden sorumlu olan devlet, İçişleri Bakanlığı ve kolluk kuvvetlerine kadar 5 Haziran’da görevlerini suiistimal ettikleri gibi bu olayda da suistimal etmişlerdir. 5 Haziran’da Diyarbakır’daki olaylar açığa çıkmış olsaydı, bugün Suruç’ta bu olay yaşanmayacaktı. Suruç’ta yaşanan bu olay halkların kardeşliğine karşı yapılan bir saldırıdır. Sıradan bir eylem değildir. Bilinmelidir ki hiçbir şey halkların kardeşliğine engel olmayacaktır. Ne DAİŞ’in bombalı saldırıları ne de DAİŞ’in arkasında duran güçlerin yönelimleriyle bu kardeşlik asla zedelenmeyecektir. Aksine bu kardeşlik daha fazla güçlenecektir" dedi.
'YARALILARIN BİR KISMI DİYARBAKIR'A GETİRİLECEK'
Suruç'ta yaşamını yitirenlerin ailelerine ve SDGF’ye başsağlığı, olayda yaralananlara da acil şifalar dileyen Narin, son olarak olayda yaralananların bir kısmının Diyarbakır’daki hastanelere getirileceğini, bu nedenle kana ihtiyaç olacağını belirterek, herkesin bu konuda duyarlı olmasını istedi.
BARO: BENZER SALDIRILARIN OLACAĞI ÖN GÖRÜLMELİ VE TEDBİR ALINMALI
Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi de yazılı olarak yaptığı açıklamada, ölenlere rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek, "Suruç İlçesi'nde sivillere yönelik yapılan bombalı saldırıyı kınıyor, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Rojava'daki Kürt toplumunun büyük bir direnişle elde ettikleri başarı ve kazanımları hazmedemeyen güçler İŞİD denilen barbar grupla aracılığıyla planlı bir saldırının başlattıkları anlaşılmaktadır. İlk bilgilere göre Suruç'taki patlamaya paralel şekilde ve aynı anda Kobani Merkeze de araçla bombalı bir saldırının yapıldığı bildirilmektedir. Kapsamlı ve planlı bir saldırıyla karşı karşıya olan toplumumuz dikkatli olmalı, sağduyulu ve örgütlü şekilde bu vahşi saldırılara karşı tedbirlerini almalıdır. Halen yaralılara ilk yardım, kan ihtiyacı gibi acil tıbbi desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Toplumumuzun Suruç ve Kobani'deki halkımızla en yüksek düzeyde dayanışma içinde olacağından kuşkumuz bulunmamaktadır. Öte yandan Diyarbakır'da 5 haziran 2015 tarihide HDP mitingine yönelik yapılan bombalı saldırıyla birlikte bölgede benzer saldırılar olabileceği ön görülmeli ve gerekli tedbirler alınmalıydı. Adli ve idari makamların benzer saldırılar olabileceğini dikkate alarak her türlü tedbiri almalı, bugün yaşanan patlamanın failleri ve bağlantıları hızla ortaya çıkarılmalıdır" diye konuştu.
HÜDA- PAR GENEL BAŞKANI YILMAZ DA OLAYI KINADI
HÜDA- PAR Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz da, twiter hesabından yaptığı açıklamada, bombalı saldırıyı kınayarak, "Suruç İlçesi'nde sivillere yönelik yapılan bombalı saldırıyı kınıyor, ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Suruç'taki patlamada yaralananlar için acil kan ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Kan bağışı yapmak insani bir görevdir."
Öte yandan, Diyarbakır'dan Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne ambulans helikopter ve çok sayıda ambulans ile sağlık görevlilerinin gönderildiği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI