BALIKESİR'de üretim yapan özel bir şirkete ait fabrikanın klinker nakliyesi için gerçekleştirilen ihale, Balıkesir Taşıyıcılar Kooperatifi (BAŞÖTKOP) üyesi kamyoncuların tepkisine neden oldu. Kamyon şoförleri BAŞÖTKOP yerine işin başka bir şirkete verilmesini alkışlarla protesto etti.
BAŞÖTKOP Başkanı Erol Çetin, Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fehmi Erdem'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kamyon şoförü, Limak Çimento Fabrikası'nın klinker nakliyesi için gerçekleştirilen ihalesini protesto etmek için eylem yaptı. Eylemde konuşan BAŞÖTKOP Başkanı Erol Çetin, "Biz LİMAK Çimento Fabrikası'nın daha önce de işlerini yaptık. Fabrika şu anda kapasitesini üç katına çıkardı. Balıkesir'den Turgutlu'daki çimento fabrikasına klinker nakliyesi için bir ihale açtı. İhale bir hafta 10 gün civarında sürdü. İki teklif verdik. İlk teklifimiz sonrası revize istediler, revize edip, ikinci teklifimizi sunduk. Fabrika ne dediyse onu yaptık. Bu ihale sonunda en avantajlı teklifi biz yaptık görünüyordu. Ancak LİMAK, bu işi Surtaş diye İzmirli bir firmaya vermiş. Şirket kamu ihalesi olmadığı için işi istediğine verebilir ama bunu bize yapılan bir haksızlık olarak gördük" dedi.
"ŞİRKETTEN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ"
Sadece ekmeklerinin peşinde olduğuklarını söyleyen Çetin, "Kesinlikle fabrikaya, insanlara zarar vermek gibi bir niyetimiz yok. Piyasa fiyatları neyse biz bu işi yapmak istiyoruz. Bu fabrika daha önce SET Çimento'nundu. Daha sonra LİMAK'a devredildi. Bu nakliye işini yapmak istiyoruz çünkü bu işi yapacak kapasitemiz var. Bu ihale en az 300 şoförü, aileleriyle birlikte 2 bin kişiyi Balıkesir esnafını da ilgilendiriyor. Şirketten anlayış bekliyoruz" diye konuştu.
BAŞKANDAN RİCA
Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fehmi Erdem de fabrika önüne gelerek, eylemci kamyonculara destek verdi. Erdem, "Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Kırmadan, dökmeden, sevgi saygı çerçevesinde bu işin Balıkesirli taşıyıcılara verilmesini rica ediyoruz" dedi.
BAŞÖTKOP Başkanı Erol Çetin ve Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fehmi Erdem, açıklamaların ardından fabrika yetkilileriyle görüştü. Fabrika yetkilileri de süre istedi. Ardından kamyoncular dağıldı. Sorunun pazartesi günü yapılacak görüşmede çözüme kavuşması bekleniyor.
FABRİKANIN GEÇMİŞİ
31 Mayıs1955'te Türkiye'nin 12'nci çimento fabrikası olarak temeli atılan fabrika 26 Temmuz 1958'de Balıkesir Çimento Sanayi T.A.Ş. olarak işletmeye açıldı. 1989 yılında gerçekleştirilen özelleştirme çerçevesinde SET Group bünyesine dahil oldu. Kuruluşun hisseleri 25 Mart 2011 tarihinde Limak'a devredildi. Fabrika operasyonlarını Limak Batı Çimento San. ve Tic. A.Ş. olarak devam ettiriyor. Klinker üretim kapasitesi yılda 414.000 ton, çimento üretim kapasitesi ise 1.283.340 ton.

FOTOĞRAF