Mesut IŞIK-Büşra KAYA/GEBZE(Kocaeli), ()- KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde doğuştan çocukları ölüme kadar götüren bir tür bağırsak rahatsızlığı 'Hirschsprung' görülen 2 yaşındaki Tunahan Başar'a, üniversite hastanelerinde bile uygulanmayan teknikle gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuşturuldu.
Artvin’in Yusufeli İlçesi'nde oturan Elif ve Fatih Başar çiftinin iki yıl önce dünyaya gelen tek çocukları Tunahan Başar, doğumdan sonra 5 binde 1 çocukta rastlanan bir tür bağırsak rahatsızlığı olan 'Hirschsprung' olduğu belirlendi.  İki yıl boyunca anne ve babası tarafından birçok hastaneye götürülmesine rağmen türlü sağlığına kavuşamayan, büyük tuvaletini haftada bir kez yapabilen çocuğun ailesi, onu Kocaeli’nin Gebze İlçesi'ndeki Özel Gebze Merkez Hastanesi'ne getirdi. Üniversite hastanelerinde bile yapılmayan bir teknikle bu tüm ameliyatları başarıyla gerçekleşterdiğini öğrendikleri Çocuk Cerrahi uzmanı Opr.Dr.Koray Topçu tarafından gerçekleştirilen başarılı bir TEP ameliyatı sonunda çocuk sağlığına kavuştu.
Opr.Dr. Koray Topçu  çocukları ölüme kadar götüren bu hastalığın tanısını Danimarkalı bir çocuk uzmanının koyduğunu ve bu nedenle onun adıyla anıldığını belirterek, şöyle dedi:
"Bu Hirschsprung hot hastalığı diye biliniyor. Bu hastalık şu demek; bağırsağın son 3-5 santiminde sinir hücresi yok. Sinir hücresi  olmadığı için de bu durumdaki çocuklarda dışkı  bir yere kadar gelip oradan geçemiyor. 2 yaşındaki çocuğumuz Tunahan’a daha önce Atatürk Üniversitesi’nde teşhisi konulmuş. Ancak, çeşitli ameliyat yöntemleri tanımlanmış. Son yıllarda benim de içerisinde bulunduğum ve Türkiye’de bir grup çocuk cerrahı tarafından sadece makattan, karın hiç açılmadan yapılan bir ameliyat yöntemi var. Biz ona 'TEP' diyoruz. Tunahan’ın ailesi o ameliyatı duymuşlar. Artvin’den geldiler. Aile ile tanıştıktan sonra uzun süre sohbetimiz oldu. Hastayı yatırdık ve takip ettik. Çok şükür ameliyatını başarıyla gerçekleştirdik. Eksik olan sinir kısmını makattan çıkardık ve bir gün sonra da beslenmeye başladı. Bunu birkaç gün daha takip edeceğiz. Ondan sonra sağlıkla evine göndermeyi planlıyoruz."
Opr.Dr. Koray Topçu,  bu ameliyatı Türkiye’de çok nadir ekiplerin yaptığını, Marmara Bölgesinde de sadece Özel Gebze Merkez Hastanesi’nde  yapıldığını anlattı.  Bu rahatsızlığaTürkiye’de sık rastlandığını, doğumdan sonra 5 ile 6 bin bir çocukta görüldüğünü, şu ana kadar hastanede 50 civarında çocuk ameliyat edilerek sağlığına kavuşturulduğunu belirtti. Küçük Tunahan’ın annesi Elif Başar ise, "Çocuğumuz  doğduğunda çok büyük sıkıntılar yaşadık. Birçok hastaneye gittik. yapılan teşhis ve öneriler bizi çok yordu. Sonunda çocuğumuz sağlığına kavuştu ama bu iki yılımızı aldı.  Şu anda moralimiz de çok güzel.  Sanki ailece yeniden doğduk" diye konuştu.