Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK, () - ŞIRNAK'ta dün gece Cizre İlçesi'ndeki olayları protesto eden bir grup PKK'lı gösterici ile polis arasında çıkan çatışmada, yakınlarının iddiasına göre evden pastaneye giderken öldürülen 16 yaşındaki Adem İrtegün'ün cenazesi, bugün 5 bin kişinin katıldığı bir törenle gözyaşları arasında toprağa verildi.
Şırnak kent merkezinde dün Cizre İlçesi'nde 4 kişinin öldüğü olayları protesto edeceklerini söyleyerek toplanan bir grup gösterici, dün saat 20.00'da Yeni Mahalle, Vakıfkent, Bahçelievler ve Yeşilyurt Mahallesi ile Ömer Kabak Meydanı'nda yolları barikat kurarak eylem başlattı. Olay yerine gelen polislere ses bombası, taş, havai fişek ve molotofkokteyli ile saldıran gruba, polis basınçlı su ve biber gazı ile müdahale etti.
Zaman zaman silah seslerinin yükseldiği Yeşil Yurt Mahallesi'nde, yakınlarının iddiasına göre pastaneye gitmek üzere evden çıktığı belirtilen Adem İrtegün, nerden geldiği belli olmayan iki kurşunla yaralandı. Çevrede bulunan vatandaşlar tarafından Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırılan İrtegün, burada yapılan tüm müdahalelerle rağmen kurtarılamadı.
Öldürülen İrtegün'n cenazesi Şırnak Devlet Hastanesi’nde yapılan otopsinin ardından bugün saat 09.30'da ailesine teslim edildi. Şırnak Merkez Geylani Camisi’ne getirilen İrtegün'ün cenazesi yıkadıktan sonra yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki mezarlığa omuzlarda götürüldü.
Camiden mezarlığa kadar olan yürüyüşe katılan yaklaşık 5 bin kişi, Adem İrtegün ve Abdullah Öcalan posterleri ile PKK flamaları taşıdı. Cenazeye katılanların, provokatörlerin patlayıcı koymuş olabileceği endişesiyle yoldaki çöp kutularını bile kontrol etti.
ESNAF KEPENK KAPATTI
Yeşilyurt Mahallesi'ndeki mezarlıkta düzenlenen cenaze törenine HDP Şırnak Milletvekilleri Aycan İrmez, Leyla Birlik, HDP Şırnak İl Başkanı Sekvan Kılınç ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
Adem İrtegün'ün cenazesi defnedildiği sırada Şırnak merkezde bulunan fırın ve eczaneler dışındaki tüm esnaf, olayı protesto etmek için kepenk kapattı.
HERKES BİZİ KURBAN YAPIYOR
Defin işleminden önce Kürtçe konuşan HDP İl yöneticisi Agit Yiğit, "Birkaç ay önce bir elinde Kuran olan kişiler, 'bu kanı durduracağız' diyorlardı. 'Ne olursa olsun bu süreci sonuna kadar sürdüreceğiz. Gerekirse baldıran zehri de içeriz' demişlerdi. Onun baldıran zehri, Kürt çocuklarının kanı oldu. Her yerde kan dökülüyor. Dökülen bu kan sadece Kürtlerin kanıdır. Herkes bizi kurban yapıyor" dedi.
Kendilerinin kardeşlik elini uzatırken onlara silah uzatıldığını ileri süren Yiğit, "Yeter artık kan dökülmesin. Kardeşlik toprağın altı mıdır? Barışın, kardeşliğin eli silah mıdır?" diye konuştu..
HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik de Kürtçe yaptığı konuşmada, "Nasıl eskiden onların siyasetçileri Tansu Çiller, Süleyman Demirel varsa, şu anda yer yüzünde değillerse, onların her şeyi kaybolmuşsa, bu şu andakilerin başına da gelecektir" dedi.
Adem İrtegün, daha sonra gözyaşları arasında toprağa verildi.

FOTOĞRAFLI