İnsan sağlığına birçok faydası olan sole, vücudun ihtiyacı olan mineralleri size geri kazandırıyor.
Tarihte tuz için savaşların yaşandığını hatta maaşların tuz ile ödendiğini belirten Dr. Mustafa Eraslan, tuzun insan yaşamı için çok önemli olduğunu söyledi.
Günümüzde tuzluklardan rahatlıkla akabilen tuzların birçok kimyasal içermesi sebebiyle insan vücuduna zarar verdiğini belirten Dr. Mustafa Eraslan, "Bizim kullandığımız tuz, gerçek tuz değil. Tuzluğunuzu çevirdiğinizde hiç durmandan akan tuz sağlıklı tuz değildir. Başta Alzheimer dahil birçok hastalığı neden olan bu tuzun tüketilmesi oldukça zararlıdır. Sağlıklı olan tuz ise kaya ve deniz tuzudur’ diye konuştu.
1989 yılından bu yana kaya tuzu ile çalışmalar yapan ve o yıllarda kaya tuzundan sole’nin nasıl hazırlandığını ve faydalarını Türkiye’ye duyuran Dr. Mustafa Eraslan yurtdışındaki tuzlar yerine Türkiye’deki yerli kaya tuzlarımızın kullanılmasını önerdi bunun sebebinin ise hem kalite hem de maliyet açısından bizim tuzlarımızın son derece uygun olduğunu söyledi.
İnsanın dünyanın küçültülmüş bir modeli hatta tasavvufi ifade ile zübde-i kâinat olduğunu ifade eden Dr. Mustafa Eraslan, ’Dünya üzerinde ne kadar madde ve element varsa, insan vücudunda da o kadar madde ve element vardır ve oranları bile sağlıklı bir insan vücudundaki ile aynıdır’ ifadelerini kullandı.
Bu maddelerin çoğunun dışarıdan alınamadığını söyleyen Eraslan, insan vücudu ve dünyada bulunan elementlerin tuzda da olduğunu söyledi ve kaya tuzunun insan vücudu için gerekli tüm maddeleri içerdiğini vurguladı. Dr. Mustafa Eraslan, ’Dünya üzerinde soy gazlar hariç 84 tane element var, insan vücudunda da 84 tane element var ve kaya tuzu da 84 element içeriyor. İşte siz gerçekten kaya tuzunu düzgün kullanırsanız, sağlıklı bir yaşama kavuşabilirsiniz’ diye konuştu. Tuz ihtiyacının sole denilen bir yöntemle hazırlanması gerektiğini söyleyen Dr. Mustafa Eraslan, ’Sole, kaya veya deniz tuzunun yüzde 26’lık eriğidir" dedi.
SOLE’NİN HAZIRLANIŞI
Sole’nin hazırlanışı şöyle: "3 su bardağı suyun içinde 1 bardak kaya tuzunun eritilmesiyle elde edilir.
Hazırladığımız sole’yi gün içinde bir su bardağına yarım çay kaşığı şeklinde kullanabiliriz.
Ayrıca yemeklerde hazırladığımız sole’yi tuz yerine de kullanabiliriz".
Dr. Mustafa Eraslan Sole’nin faydalarını şöyle sıraladı:
"1. Vucudün asit ve baz dengesini düzenler (bir çok hastalık vücudun asit baz dengesinin bozulmasından kaynaklandığı için asit baz dengesi düzenlenince bu hastalıklar zaman içinde ortadan kalkar)
2. Hiper tansiyon hastalarında tansiyon düzenlenmesinde yardımcı olur.
3. Solenin kullanılması alzheimer’in engellenmesinde koruyucu rol oynar.
4. Romatizmal hastalıklarda hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı bilinmektedir".