Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Valilik önünde Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayan törenlere Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde devam edildi.
Törenlere Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler vatandaşlar sivil ve askeri erkan katıldı.
Saygı duruşu, istiklal marşının okunması ile başlayan törenlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Trabzon’un kurtuluşu vesilesi ile gönderdiği kutlama telgraflarının okunmasının ardından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Piyade Yarbay Cengiz Cankurt günün anlam ve önemimi belirten birer konuşma yaptılar.
Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’un 18 Nisan 1916’da Trabzon Rus ordusunun işgaline uğradığını kaydederek, “İşgalden önce Osmanlı 1914’de Birinci Dünya Savaşı’nda 4 cephede ve 4 kıtada millet olarak insanlık, özgürlük ve barış için harp etmek zorunda kaldı. Dünyada ’barış ve kardeşlik olsun’ diye savaşı yanındaki diğer ülkelerle sürdürdü” ifadelerini kullandı.
İşgalin, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan Türk insanı için çok sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu, “İşgalle birlikte Trabzon’da yaşayan Müslüman Türkler batıya doğru göçe başladı. Açlık, sefalet ve salgın hastalıklarla mücadele ederek canlarını kurtarmaya çalışan muhacirler, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya ve Tokat başta olmak üzere Batı Anadolu’ya doğru zorlu bir yolculuğa çıktı. Her türlü olumsuzluğa rağmen ayakta kalma mücadelesi vermeye çalıştılar. 1917’de Rusya’da yaşanan Bolşevik devrim sonunda işbaşına gelen yeni yönetimle 18 Aralık 1917 tarihinde Erzincan Protokolü imzalandı ve Rus ordusunun geri çekilme süreci başladı. Yeni bir mezalime fırsat vermek istemeyen Türk birlikleri, Harşit’in batısından hareketle Trabzon’a doğru ilerledi ve 24 Şubat 1918 tarihinde Trabzon’u kontrol altına aldılar. Ardından iki yıla yakın bir süre evlerinden- barklarından uzaklarda yaşam mücadelesi veren Trabzonlular memleketlerine geri dönmeye başladılar. Harabeye dönmüş kent ve köylerde, bir yandan Muhacirlik döneminde kaybettikleri yüzbinlerce evlatlarının acısını unutmaya, öte yandan yeni bir yaşam kurma mücadelesine giriştiler” dedi.
Daha sonra KTÜ’den Doç. Dr. Uğur Üçüncü ‘Trabzon’un Kurtuluş’ adlı slayt gösterisi ile izleyenleri işgal yıllarına götürdü.
Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk ve orta dereceli okullar arasında düzenlenen masa tenisi, satranç, resim, şiir, kompozisyon ve badminton yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ile devam eden törenler şiir ve kompozisyonların okunması ile son buldu.