Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde sürdürülen müzakereler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis’in katılımıyla İsviçre’deki BM Cenevre Ofisi’nde başladı.
 
MÜZAKERELER 3 GÜN SÜRECEK

Kıbrıslı liderler, BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Michael Moller ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından karşılandı. Basın mensuplarının görüntü almasının ardından liderler 3 gün sürecek müzakerelere geçti.
 
11 OCAK'TA TARAFLAR KENDİ HARİTALARINI SUNACAK

Müzakerelerin ilk gününde mülkiyet, ardından yönetim ve güç paylaşımı konuları ele alınacak. Güvenlik ve garantilerle ilgili de fikir teatisinde bulunulacak. Müzakerelerde, tarafların 11 Ocak’ta kendi haritalarını sunması bekleniyor.
 
12 OCAK'TA TÜRKİYE, YUNANİSTAN VE İNGİLTERE...

Müzakerelerin ardından 12 Ocak’ta, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılacağı uluslararası konferans düzenlenecek. Konferansa BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile gerekli görülmesi halinde diğer ilgili tarafların temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

MONT PELERIN'DE İSTENEN SONUÇ ALINAMAMIŞTI

Liderler, geçen kasım ayında İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında düzenlenen zirvenin istenen sonucu vermemesinin ardından 1 Aralık’ta adada bir araya gelerek müzakerelere devam ve ocak ayında Kıbrıs ile ilgili uluslararası bir konferans gerçekleştirme kararı almıştı.

Kıbrıs’ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015’te yeniden başlamıştı.
 
6 TEMEL BAŞLIK

Kıbrıs müzakereleri, Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-Güç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

KAYNAK:POSTA