Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Özgür Özel, Sabuncubeli Tünelinde incelemelerde bulundu. Özel, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, “Tünel alttan ve üstten gelen baskılarla her geçen gün biraz daha daralıyor ve çöküyor. Buraya yeni bir ihale ya da devlet eliyle müdahale olmazsa hem işçiler mağdur olacak hem de bu kadar masraf boşa gidecek” dedi.
9 Eylül 2011’de temeli atılan ve 3 aydır işçilerin maaşlarını alamadığı Sabuncubeli Tüneli’ndeki çalışmalar firmanın iflası nedeniyle 1 Kasım’da durmuştu. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sabuncubeli Tünelindeki son durumu yerinde görmek için tünelde çalışmaların durduğu bin 500 metreye kadar gittiğini ve yerin 400 metre altından ilerleyerek yer yer çökme ve çatlakların meydana geldiğini tespit ettiğini belirtti.
200 İŞÇİ ÜÇ AYDIR MAAŞ ALAMIYOR
İzmir-Manisa arasını 15 dakikaya indirmesi beklenen Sabuncubeli Tünelinde incelemelerde bulunan Özel, şöyle konuştu: “Burada iki tür mağduriyet var. İlk olarak işçinin mağduriyeti ile karşı karşıyayız. 200 işçinin üç aylık maaşları hâla içeride, 20 işçi ise 5 aydır maaş alamıyor. Firmanın faaliyetleri durmuş durumda. İşçiler mağdur. Analizlerin doğru yapılmamasından dolayı tünelde 3 kez meydana gelen seri heyelanlardan dolayı çalışmalar aksadı. Firma da maliyetlere katlanamadığı için faaliyetlerini durdurdu. 200 işçinin çığlığı üzerine geldik aslında buraya. 1 Kasım’dan bu yana çalışmıyorlar, üç aylık alacakları var. Çok uzun süredir ilk kez buraya birileri geliyor.”
SABUNCUNUN BELİNİ KIRMA MÜCADELESİ 20 YILDIR SÜRÜYOR
Öte yandan, buraya bir servet harcandığını anlatan Özel, "şimdi bir kez daha tespit ettiğimiz şudur ki tünelde yer yer çökme ve yarılmalar görülüyor” dedi. Milli servetin adeta kaderine terk edildiğini anlatan Özel, şunları söyledi: "Püskürtme beton atılmış ve bu nedenle kenarlarda patlama yaşanıyor. 25 Aralık 1995’te dönemin başbakanı Tansu Çiller, Manisa’ya geldiğinde Manisalılara, ‘Bu sabuncunun belini kıralım mı?’ diye sordu. Manisalılar da, ‘Kıralım’ dedi. Devletin, bu sabuncunun belini kırma mücadelesi 20 yıldır devam ediyor. Ancak hâla kıramadılar. Tüneli ‘çılgın proje’ olarak söylediler ama maalesef bu çılgın proje büyük bir hayal kırıklığı oldu.”
Projesi yapılarak yapımına başlanan ve parası ayrılan tünelin mutlaka tamamlanması gerektiğini kaydeden Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette bu kadar proje yapılmış, para ayrılmışken bu tünelin tamamlanması gerekir. Ama maalesef son zamanlarda çokça gördüğümüz uygulamanın bir benzerini yani kötü planlama, adrese teslim, şeffaf olmayan ihaleler ile burada da karşılaşıyoruz. Örneğin Konak tünellerinde ilerleme başına hak ediş kesiliyordu. Orada da zeminle ilgili sıkıntı çıktı ama bir şekilde tamamlandı. Ama Sabuncubeli tünelinde firma ihaleyi götürü usulü almış. Çıkan her aksilikte de firma zarar ettiğini düşünüyor ve sonunda iflasını veriyor. Biz, dayandığı son noktaya kadar geldik. Ancak şu an daha yapılacak çok iş var. Bir tehlike de, tünel alttan ve üstten gelen baskılarla her geçen gün birazcık daha daralıyor ve çöküyor. Eğer buraya ya yeni bir ihale ya da devlet eliyle müdahale olmazsa hem işçiler mağdur olacak hem de bu kadar masraf boşa gidecek.”
BUGÜNE KADAR CAN KAYBI OLMAMASI ŞANS
Sabuncubeli Tünelindeki inceleme sonrası çalışmalar sırasında bir can kaybı olmamasını ‘şans’ olarak nitelendiren Özel, sözlerini şöyle tamamladı: “Zeminde sıvılaşma oluşuyor sürekli. Tünelin Manisa’ya giriş ağzında son 3 ayda 2 defa göçük meydana geldi. Çok kısa bir süre sonra tekrar bir göçük oldu. Bugüne kadar can kaybı olmaması bir şans. Bundan sonra yeniden doğru bir etüt yapılıp doğru bir ihale açılarak doğru bir proje ile bu işin hızla tamamlanması gerekiyor. Oradaki işçilerin maaşlarının derhal ödenmesi lazım. Çalışan personelin bir kısmı İş-Kur’a gidip dilekçe vermiş. İş-Kur yetkilileri, ‘Alacaklarınızın 3 aya kadar olan kısmını İş-Kur ödeme yapabilecek’ denilmiş. Ancak ödemenin yapılacağı tarihle bilgi verilmemiş.”