Android O'nun dikkat çeken özellikleri arasında gelişmiş pil ömrü, bildirimler için daha kullanışlı bir arayüz, ayrıca telefon ve tabletler için görüntü içinde görüntü desteği gelecek. Yılın ilerleyen aylarında bitmesi planlanan O, final sürümünde bu özelliklerin tümüne sahip olmayabilir.

1. Pil ömrü

Pil ömrünü geliştirecek olması Android O'nun en göz kamaştıran özelliği. iOS'da olduğu gibi, Android O arka planda çalışan uygulamaların kontrolünü eline alarak pil ömrünü arttıracak.

Daha çok alt yapı iyileştirmesi olan bu özellik, direkt olarak görmesek de bizi çok memnun bırakacak bir gelişme. Örneğin Instagram'ı kullanırken arka planda Google Maps'ı açık bırakırsanız, Android O uygulamanın konum sorgulama sıklığını azaltarak pili yeyip bitirmesini engelleyecek.

2. Bildirim kanalları

Yeni işletim sisteminde bildirimlerinizi kategorilere ayırabileceksiniz. Google yeniliği şu şekilde açıkladı "uygulamalara göre kategoriler oluşturarak bildirimlerinizi düzenlemeniz mümkün olacak". Örneğin "haberler" adlı bir kategori oluşturup buna birden çok uygulama ekleyebilir, ve aynı anda hepsinden gelen bildirimleri kontrol edebilirsiniz.

3. Bildirmleri erteleyin

Bildirimler ne kadar işlevsel de olsa, bazen başımızı şişirebiliyorlar. Bu yeni özellik sayesinde bildirimleri 15, 30 veya 60 dakikalığına susturma özgürlüğüne sahip olacaksınız.

4. Görüntü içinde görüntü

Daha önce iPad'de gördüğümüz görüntü içinde görüntü özelliğine sahip bir telefon görmemiştik. Android O sayesinde video izlerken başka bir uygulamayı kullanabileceğiz. Şu anda Netflix ve HBO gibi video uygulamalarının ne ölçüde desteklendiğini bilmiyoruz. Ancak Game of Thrones'un yedinci sezonunu izlerken hava durumuna bakarak kışın gerçekten gelip gelmediğini kontrol edebilmeyi umuyoruz.

5. Kilit ekranı kısa yolları

Android Nougat'ta bulunan kilit ekranında Google Assistant'a kolay erişim için bir mikrofon ikonu bulunuyor. Android O'da ise buna benzer şekilde istediğiniz uygulamanın kısa yolunu kilit ekranına koymanıza izi verecek.

6. Sistem genelinde autofill

Eğer parola menajeri uygulaması kullanıyorsanız, Android O autofill özeliğini tüm uygulamalar içinde kullanmanızı sağlayacak. Aynı sistem klavyesi seçer gibi, sistemin faydalanması için bir parola menajeri de seçebileceksiniz.

7. Geniş-gamut rengi

Geniş-gamut rengi de neyin nesi? Bu özellik size şu an çok anlamlı gelmeyebilir, ancak zaten amacı da geleceği garanti altına almak ile ilgili. Her yeni modelle gelişen ekran teknolojisinin gerisinde kalmamak için geliştirilen özellik, uygulamalarınızın ekranın tüm renk yelpazesini kullanmasını sağlayacak.

8. HiFi Bluetooth ses

Telefonunuz artık kablosuz olarak daha kaliteli ses yayını yapabilecek. Doğal olarak, en yüksek kaliteye ulaşmak için kaliteli bir kayıt cihazı, hoparlör veya kulaklık kullanmanız gerekecek. Ses kalitesine önem veren kullanıcıların bayılacağı bir özellik.

9. Klavye kısayolları

Android tabletinizle birlikte fiziksel bir klavye kullanıyorsanız, Android O yapımcılar için erişimi ve klavye kısayollarını kolaylaştıracak. Bu özellik belki de Android bilgisayarlar ve hatta Chromebook'lar için bir ipucudur, kim bilir?

O için sırada ne var?

Bu, Android O'nun çok erken bir sürümü, bu yüzden başka ne özellikler kazanacağı konusunda pek bir bilgi yok. Aslında o kadar erken ki, Android O'nun hangi tatlı atıştırmalığın ismini aldığını bile henüz bilmiyoruz. Sosyal medyada şimdiden Android O'nun Oreo olduğunu düşünenler büyük bir çoğunlukta.

Kaynak:Hürriyet