Osman BEKLEYEN/VAN, () - VAN'ın Gürpınar İlçesi'ndeki Urartulara ait Çavuştepe Kalesi, terör yüzünden ziyaretçi sayısında son 53 yılın en kötü dönemini yaşıyor. Geçen yıla kadar yaklaşık 30 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kaleyi bu yıl olaylar nedeniyle sadece bin 500 turist ziyaret etti. 53 yıldır kalede bekçilik yapan ve dünyada Urartucayı bilen 32 kişiden biri olan 75 yaşındaki Mehmet Kuşman, aylardır kalede yalnız kalmaktan sıkıldığını söyledi.
Gürpınar İlçesi'ne 10 kilometre uzaklıktaki Urartulara ait tarihi Çavuştepe Kalesi, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyordu. Ancak bu yıl terör olayları nedeniyle ziyaretçi sayısı yok denecek kadar azaldı. 53 yıldır kalede bekçilik yapan ve kendisini son Urartulu olarak adlandıran Mehmet Kuşman, turizm sezonunda beklenen ilginin olmadığını söyledi. Özellikle son aylarda yaşanan olayları nedeniyle hiç kimsenin kaleyi ziyarete gelmediğini belirten Kuşman, şöyle dedi:
"53 yıldır burada bekçilik yapıyorum. Bunun 13 yılını gönüllü olarak yapıyorum. Ancak geçmiş dönemlerde de bölgede olaylar yaşanıyordu. Durum bu kadar kötü değildi. Geçen yıla kadar kaleyi ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı 20 binleri buluyordu. Bu yıl bu sayı bin 500. Ben her gün bir umutla gelip kalede bekliyorum. Zamanımı da taşlara Urartuca yazılar yazmakla geçiriyorum. Umarım güvenlik ortamı yeniden sağlanır ve tekrar eski günlere döneriz."

FOTOĞRAFLI