Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, Bayraklı Kaymakamı Adem Arslan, CHP ve AK Partili meclis üyeleri ile birlikte kardeş şehir ilan edilen Bosna Hersek’in İliyaş Belediyesi’ni ziyaret etti. Başkan Karabağ, “Bosna halkı ve Türk dünyası olarak omuz omuza olmak zorundayız. Burayla sadece kardeş şehir olarak kalmayacağız. Bayraklı ve İzmir’deki işadamlarının buraya yatırım yapmaları için teşvik edeceğiz” dedi.
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve beraberindeki heyeti Saraybosna Uluslar arası Havalimanı’nda İliyaş Belediyesi yetkilileri çiçeklerle karşıladı. Bayraklı heyetinin Bosna’daki ilk durağı daha önce Bayraklı’yı ziyaret eden savaş mağduru kadınları toplayan Altın Eller (Zlatne Ruke) Derneği oldu. Buradaki ziyarette Bosna Hersek Federasyonu Turizm Bakan Yardımcısı Nededelyko Babic de hazır bulundu. Bayraklı heyeti burada kadınlarla uzun uzun sohbet etti. Başkan Karabağ, “Daha önce sizler bizi ziyaret ettiniz. Şimdi de biz buraya geldik. Bu sayede ilişkilerimizi pekiştiriyoruz. Bayraklı’da Kadın Dünyamız var. Kadınlar burada ürettiklerini satıyor. Üyelerimizle, Altıneller Kadın Örgütlenmesini bir araya getireceğiz. 37 belediye meclis üyemizin 9’u kadın. 4 başkan yardımcımızın ikisi kadın. Belediye çalışanları içinde çok sayıda kadın var. Kadın hakimiyetinin olduğu bir belediyeyiz” dedi.
BİRLİKTELİK MESAJLARI
Daha sonra Başkan Karabağ ve beraberindekiler İliyaş Belediyesi’ni ziyaret etti. Bayraklı heyetini burada İliyaş Belediye Başkanı Akif Fazlic karşıladı. Fazlic, Bayraklı ile kardeş şehir olmalarına Baysak’ın aracı olduğunu belirterek, kendisine teşekkür etti. Başkan Falic, “Kardeş belediyeler bugün burada birleşti. Bu birlikteliğin uzun yıllar devam etmesini istiyoruz. Bayraklı ile güzel işlerin altına imza atacağız. Ortak işler yapma isteğimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum” dedi. Başkan Karabağ ise, Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde bir kurtuluş savaşı verdiğini belirterek, şunları söyledi:
“O savaştan sonra Anadolumuzdaki camilerde özgürce ezanlarımız okundu. İnançlarımızı yaşadık ve sizlerle ortak değerimiz olan bayrağımız gönderden inmedi. Bosna’ya saldırılan Sırpların ve diğerlerinin saldırılarını batılı devletler seyretti. Çünkü sizler Anadolu’nun bir parçası olarak görülüyordunuz. Hedefleri Türk ve Müslüman dünyasıydı. Kendi askerleri, polislerinin başına bir şey geldiğinde insanlık dersi vermeye çalışıyorlar. Ama başkalarına gelince katliam sevdalısı oluyorlar. Bosna Müslümanları savunma sanayilerini kurmak zorundalar. Asla geleceğe hazırlıksız yakalanmamanız gerekiyor. Kendimize güvenmeye devam edeceğiz. Kendi yaşamımızı kendimizin çizeceğini bileceğiz. Anadolu üzerinde yine aynı batılı ülkeler aynı emelleri uygulamaya çalışıyor. Türkiye’yi bölmeye çalışıyorlar. Atatürk ve Cumhuriyet değerlerini unutturmaya çalışıyorlar. Sizin de geleceğine karşı dikkatli olmanız gerekiyor. Bizim her zaman Anadolu ve Bosna halkı omuz omuza olmak zorundayız. Kardeş şehrimize İzmir ve Bayraklı’daki iş adamlarımızın yatırım yapmasını isteyeceğiz. Sizleri Bayraklı’ya bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte Bosna halkının her zaman gönül ve ruh olarak yanında olmaya devam edeceğiz. Yaşasın Bosna Hersek ve Türk halklarının kardeşliği”
Bayraklı Kaymakamı Adem Arslan ise ata topraklarında olmak duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak ise, kardeş şehir teklifini kabul eden Başkan Karabağ’a teşekkür etti. Konuşmaların ardından başkanlar birbirlerine hediye takdim etti.
YAŞAM TÜNELİNİ GEZDİLER
Bosnada tarihi yerleri de gezen Başkan Karabağ ve beraberindeki heyet savaş sırasında (1992-1995) Sırp kuşatması altında bulunan Saraybosna’nın kurtuluşunu sağlayan 800 metre uzunluğundaki “yaşam tüneli’ni” gezdi. Ayrıca heyet Aliya İzzetbogoviç Anıt Mezarı’nı ve şehitliği de ziyaret etti.