DİYARBAKIR, Şırnak, Batman, Siirt ve Şanlıurfa'daki Ezidi mültecilerin kaldığı kamplardaki Ezidi çocuklara Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Amerika'da bulunan Chrest Vakfı'nın desteklediği Anadolu Kültür Merkezi'nin işbirliğiyle 'Ezidi Çocuklar İçin Eğitim Desteği Projesi' başlatıldı. 
IŞİD'in geçtiğimiz yıl Irak'ın Şengal bölgesine saldırması üzerine göç eden binlerce Ezidi Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Şanlıurfa'daki kamplara yerleştirildi. Bölgedeki kamplara yerleştirilen Ezidi çocukların eğitimi için Anadolu Kültür Merkezi tarafından Amerika’da bulunan Chrest Vakfı'nın desteği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 'Ezidi Çocuklar için Eğitim Desteği Projesi' başlatıldı. Proje kapsamında 24 bin kitap bastırılıp, kamplardaki çocuklara dağıtılırken, göç eden Ezidiler'den daha önce öğretmenlik yapanlar, kamplarda çocuklara eğitim vermeye başladı. Ezidi çocukların eğitim ve kırtasiya ihtiyaçlarının da karşılandığı proje kapsamında 5 kampta 25 öğretmen görev yaptı.  
EĞİTİM ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
Projeyi yürüten Anadolu Kültür Merkezi tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile eğitim çalışması yürüten öğretmenlere yönelik bir çalıştay düzenlendi. Diyarbakır Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Şanlırfa'daki kamplarda eğitim çalışması yürüten öğretmeler katıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi görevlisi Şerif Derince'nin moderatörlüğünü yaptığı ve iki oturumdan oluşan çalıştayda kamplarda eğitim veren öğretmenler yaşadıkları deneyimleri paylaştı. Ezidilerin Şengal'den göç etmesinin üzerinden geçen 1 yıllık zamanda yaşananların anlatılması ile başlayan çalıştayda gelişler, kampların kurulması, temel ihtiyaçların giderilmesi, ilk dönem travmalarıyla nasıl başettikleri, çocuklar ve kadınlarla yürütülen çalışmalar konuşuldu. Eğitim süreçleri hakkında bilgilendirme yapılan çalıştayın ikinci oturumunda ise mevcut durum, bundan sonrası için neler yapılacağı, beklentiler ve ihtiyaçlar konuşuldu. Çalıştay öncesi tüm katılımcılarla birlikte Diyarbakır'da bulunan Ezidi Kampı ziyaret edilerek eğitim çalışmaları hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.

  FOTOĞRAFLI