KAYSERİ’nin Yahyalı İlçesi’nde bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri, doğa harikası manzarasıyla, yarattığı serinlikle dogal klima gibi ziyaretçi akınına uğruyor.
Kent merkezine 160, Yahyalı İlçesi’ne ise 80 kimlometre uzaklıkta bulunan, Türkiye’nin en  yüksekten dökülen şelalesi olarak nitelendirilen, Orta Toroslar'ın suyunu Zamantı Irmağı'na bırakan Kapuzbaşı Şelaleleri, 500 metrekarelik Aladağlar Milli Parkı içerisinde 7 şelaleden oluşyor. Karpuzbaşı Şelaleri kayalar arasından fışkıran, 30-76 metre yüksekliklerdeki su debileriyle dökülen ve her mevsim aynı hızda akan kaynak suları olarak dikkat çekiyor. Aladağ zirvelerinde bulunan kar ve buzulların erimesiyle beslenen, çıkış ve bir arada bulunma özellikleriyle, toplam debisi yaz aylarında saniyede 27 bin 500 litreye ulaşan ve deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte olan Kapuzbaşı takım şelaleleri, çağlayan sularının sesi ve sütbeyaz rengi ile gezi severlere eşsiz bir ortam sağlıyor.
Günübirlik piknikçilere ve doğa turizmi yapmak isteyenlere, eşsiz güzelliğiyle farklı alternatifler sunan şelalelerin döküldüğü yerden başlayarak, Zamantı Irmağı'na kadar derin bir vadi içerisinden kıvrılarak, akan dereler üzerine kurulu ahşap küçük evler, konuklarına dere ve kuş sesleri arasında huzurlu bir ortamda dinlenme imkanı da veriyor. Yaz aylarında yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret ettiği şelalelere ulaşmak için, dar ve engelli yollardan geçmek gerekse de, sonunda varılan manzara gelenleri kendisine hayran bırakıyor. Şelale altında bulunan çalışır durumdaki ve ne zaman yapıldığı bilinmeyen eski su değirmeni de, ziyaretçilere nostalji yaşatıp, geçmişe götürüyor.
Yakıacı sıcaktan kaçıp bu doğa harikasına gelenler, şelalenin zamantı zırmağına kavuştuğu yerlerde durup su zerrecikleri ile serinliyor, hatta bazıları da ayakkalırını sıvayıp, şelalenin buz gibi sularında yürüyor.

FOTOĞRAFLI