İbrahim EMÜL/OSMANİYE, () - TÜRKİYE'nin ilk Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yer fıstığı üretiminin önde gelen ili Osmaniye'de kuruldu.
Enstitü Müdürü Reşat Yıldız, Osmaniye’nin Toprakkale İlçesi Sazlık Köyü eski deve kuşu çiftliğinde hizmet vereceklerini, ilerleyen dönemde Cevdetiye İlçesi'nde yapılan kurum binasına taşınacaklarını açıkladı. Yıldız, çalışma alanları konusunda şunları söyledi:
"Bölgesel görev alanımız Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Malatya illerini kapsamaktadır. Görev konularımıza gelince; yağ bitkileri, mısır ve toprak su kaynakları yer almaktadır. Islah ve yetiştirme teknikleri ile pazar talepleri doğrultusunda yeni çeşit, hat, verim ve kaliteyi geliştirmek, hastalık, zararlı ve olumsuz çevre koşullarına dayanıklılığı artırmak, bu görevleri yaparken biyoteknoloji gibi yeni teknik ve teknolojileri kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak. Tarımsal mekanizasyon ve bilgi teknolojileri, hassas tarım teknikleri veya erken uyarı sistemleri ile bitki besleme ve zirai mücadelede etkinliği artırmak, hasat ve hasat sonrası ürün kayıplarını azaltacak araştırmalar yapmaktır."
TÜRKİYE'DE İLK KEZ OSMANİYE'DE
Yağlı tohumlarla ilgili bir araştırma enstitüsünün Türkiye’de ilk defa Osmaniye'de kurulduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
"Yağlı tohumlu bitkiler; toprak verimliliğine katkısı, yeşil yem ve karma yem üretiminde küspe olarak kullanımı yanında, arı yetiştiriciliğinde ve ekim nöbeti bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Gıda dışında sanayi kollarının başında; sabun, şampuan, deterjan, kumaş boyaları, kozmetik ürünleri, ilaç, inşaat malzemeleri, zirai ilaç, dezenfektan, plastik, kâğıt, tutkal, matbaa mürekkebi ve cam macunu üretiminde kullanılan yağlı tohum bitkilerinden bio-dizel ürünü elde edilmesi onun önemini daha da arttırmaktadır. Dünya savaşlarına neden olan fosil kökenli yakıtların belirli bir süre sonra tükeneceği göz önüne alındığında, bitkisel yağlardan elde edilen bio-dizelin, gelecekte ne derece önemli bir enerji kaynağı olacağı açıkça görülmektedir."

FOTOĞRAFLI