Murat KİBRİTOĞLU/ ADANA, () - ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony J. Blinken Adana'da, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin çocuklarının okuduğu okulu ziyaret edip, kitap seti hediye etti.
Kent merkezindeki Mehmet Zaid Kotku İmam Hatip Ortaokulu'nu ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony J. Blinken'i, Adana Valisi Mustafa Büyük karşıladı. Okula ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht ile birlikte gelen Blinken, Türkiye'nin, Türk çocuklarının okuduğu okulu Suriyeli çocuklara açmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Blinken şöyle konuştu: "Bu okul Türkiye'nin 2 milyondan fazla Suriyeli göçmen için gösterdiği büyük cömertliğin göstergesidir. Türkiye, diğer bütün ülkelere örnek olmuştur. Ayrıca Suriyelilerin korunmasını yasalarına koyarak ve onların eğitimini garantiye alarak. ABD Türkiye ile olan partnerliğinden büyük gurur duymaktadır. Türkiye'nin refahı, bu krizdeki liderliğine destek olmak için beraber çalışmaya hazırdır. Türkiye'nin 2'nci bir jest yaparak Türk çocukların okuduğu okulu Suriyeli çocuklara açmasından dolayı çok müteşekkiriz. Yaşadıklarınız, karşılaştığınız ve yaptığınız fedakarlıklar çok büyük ama sayenizde bugün burada olan çocukların bir geleceği var. Bu krizini başlangıcından beri ABD, büyük bir insani yardım yapmıştır. Bölgeye 4.5 milyar dolardan fazla yardım dağıtılmıştır. Hayatları kurtarmaya çalıştık, yıkılan toplulukları tekrar yapmaya çalıştık, kaybolan hayatları tekrar bir araya getirmeye çalıştık."
ABD, BÖLGEDE 100 BİN ÇOCUĞA YARDIMCI OLDU
Türkiye'de ABD'nin de okul yaptığını belirten Blinken sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada Türkiye'de 13 yeni okul yaptık. Aynı zamanda 77 okulda UNİCEF ile birlikte ortaklık halinde 100 bin çocuğa yardımcı olduk. Bugün yeni bir girişimi anons etmekten gurur duyuyorum. Burada Suriyeli ve Türk çocukların İngilizce bilgisini geliştirmek için yapılan girişim. Bu Suriyeli ve Türk çocukları sınıflarda bir araya getirecek ve Suriyeli ve Türk öğretmenler tarafından eğitimleri sağlanacak. Ümit ediyoruz ki Güneydoğu Anadolu'da pilot olarak başlayacak bu program, İngilizcelerini geliştirmekle kalmayacak birbirlerini anlamalarını da sağlayacak. Aynı zamanda okul müdürümüze Arapça Kütüphanem adlı okul seti bağışlamaktan gurur duyuyorum. Arap dünyası için üretilen 1000 kitaplık bir koleksiyon bu. Bu kitap bütün dünyadan bilgilerin yanı sıra coğrafya, biyoloji, tarih gibi önemli konular içeriyor. Sınıfa göre ayrılmış ve rehberlerde var öğretmenler için. Bu kitaplar Arapça konuşan Suriyeli çocuklara ömür boyu öğrenmeyi aşılayacaktır. Bu kadar zorluk yaşayan evlerinden uzak olan, güçlüklerden geçen çocukların cesaretinden ve dayanaklılığından çok etkilendim. Ama çocuklarda yine iyimserlik görüyorum. Bizim gibi sorumluluk pozisyonundaki insanların görevi bu çocukların umutlarının gerçeğe dönüşmesini sağlamak olmalı. Bu çocukların geleceğini değil, ülkelerini ve tüm Dünya'yı etkileyecek. Tüm çocukların okula gittiğinden emin olmak için hala yapacak çok şeyimiz var. Türkiye'nin yaptığı çabalarla."
VALİ BÜYÜK: ADANA'DA KAYITLI 10 BİN 500 SURİYELİ VAR
Törende konuşan Adana Valisi Mustafa Büyük ise Adana'da kayıtlı 130 bin Suriyelinin bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Burada komşu ülke tarihi, kültürel ve inanç bağlarımız olan, Suriye'den göçmen olarak ülkemize gelmek zorunda kalan değerli misafirlerimize eğitim hizmeti vermeye çalışıyoruz. Suriyeli göçmenlere yönelik, Devletimizin, Hükümetimizin, halkımızın çok önemli destekleri ve katkıları bulunmaktadır. Bu alanda uluslararası kuruluşların ve dost devletlerin bize olan desteklerine de müteşekkir olduğumuzu belirtmek istiyorum. İlimizde kayıtlı olan 130 bin Suriyeli göçmen bulunmakta. Bir geçici konaklama merkezi olarak kampımız var. Kampta yaklaşık 4 bin öğrencimiz eğitim görüyor. İlimizde 16 ayrı okulda 10 bin 500 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca okullarda normal okullarda karma olarak sınıflara giren 1000'in üzerinde öğrencimiz var. Biz Suriyeli misafirlerimizle her şeyimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Ümit ederim ki Suriye'de Esad rejiminin zulmünden kaçan misafirlerimiz orada meydana gelecek huzurla en kısa sürede ülkelerine dönme imkanına kavuşurlar. Bütün yapılanlara rağmen yapmamız gereken çok şey olduğunu biliyoruz. Çocuklarımızdan ancak yüzde 50'si eğitim imkanına kavuşabilmiş durumda. Bu oranı arttırmak ve daha iyi şartlarda eğitim alıp yaşama imkanları verme konusunda Hükümetimizle, Devletimizle fedakarca çalışmaya devam edeceğiz."
Yapılan konuşmaların ardından ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony J. Blinken ve Adana Valisi Mustafa Büyük, Suriyeli çocukların eğitim gördüğü bir sınıftaki derse katıldı. Bir süre Arapça eğitim veren öğretmeni ve öğrencileri izleyip fotoğraf çektiren Blinken, daha sonra Arapça Kütüphanem adlı eğitim setini öğrencilere dağıtarak okuldan ayrıldı.

FOTOĞRAFLI